"Артекс" все пак ще може да съди за вреди протестиращ срещу "Златен век"

Сн. БГНЕС

Софийският апелативен съд е отменил решението да бъде прекратено делото на строителната компания "Артекс" срещу един от инициаторите на протестите срещу проекта "Златен век" в столичния кв. "Лозенец". Делото на фирмата срещу Мариан Башур от инициативния комитет "Лозенец" може да продължи в Софийския градски съд, предаде lex.bg. То е за обезщетение от 100 000 лева за нанесени неимуществени вреди.

В Софийския градски съд тече е дело срещу друг член на инициативния комитет - Никола Вапцаров, срещу когото също има иск за обезщетение за 100 000 лева заради накърняване на репутацията.

Представителите на инициативния комитет твърдят, че разрешението за строеж на високата сграда до хотел "Маринела" е изтекло, компанията трябва да поиска издаването на нов документ по сега действащите устройствени планове, които позволяват строеж на много по-ниско здание.

Съдия Георги Иванов от СГС прекрати делото срещу Башур преди няколко седмици с мотива, че фирми не могат да претендират за неимуществени вреди. Според него фирмите могат да претендират само за имуществени вреди.

В случая апелативните съдии Алексей Иванов-председател на състава, Елизабет Петрова-докладчик и Катерина Рачева пишат, че определението на градския съд е неправилно, а за фирмата няма процесуална пречка да предяви иск за неимуществени вреди срещу Башур.

Определението на Софийския апелативен съд е окончателно, което означава, че делото трябва да продължи в градския съд.

Делата срещу Вапцаров и Башур са наказателна акция, обявиха от Инициативен комитет "Лозенец" в началото на юни.

"Смятаме, че целта на завеждане на това дело от страна на "Артекс" цели, не да бъде установена някаква "нанесена вреда", а да бъде сплашен Инициативен комитет "Лозенец" и неговите членове. Да бъде смазана всякаква илюзия, че обикновените граждани могат да съобщят или възразят срещу нарушаването на законите в Република България", посочиха оттам.

"Артекс" води дела и срещу Дирекцията "Национален строителен контрол" за спирането на строежа на "Златен век". Компанията беше подала и жалба срещу главния архитект на София Здравко Здравков заради негов отказ да се произнесе дали разрешението за строеж на високата сграда в "Лозенец" е валидно. Това дело обаче също беше прекратено с мотива, че Здравков няма правно основание да се произнася по въпроса.

Устно главният архитект заяви, че според него документът вече е изтекъл, но не е потвърдил това в официален акт. Според него обаче няма законово основание да прави това, тъй като не може да контролира сам себе си. Становище по разрешението трябвало да даде ДНСК.

В заповедта за спиране на "Златен век" от строителния контрол не се произнасят по валидността на разрешението за строеж, а замразява работата по небостъргача, докато главният архитект даде становище за валидността документа.

Споделяне

Още по темата

Още от България