Артистът Рашко Младенов празнува 70-годишнината си с музикалната комедия "Ла"

Рашко Младенов и Константин Цеков на сцената по време на едно от многобройните представяния на музикалната комедия "Ла".

Артистът и музикант Рашко Младенов ще празнува 70-ия си рожден ден с театралната игра "Ла" в сряда вечер в "Сити Марк арт център" /бившето кино "Левски"/, съобщават от обновеното културно пространство.

В музикалната комедия на сцената ще бъде и Константин Цеков от ФСБ, който е композитор на спектакъла по текст на Рашко Младенов. Героите са двама възрастни музиканти в старчески дом. Сюжетът включва и много куриози и забавни случки от творческия път на двамата артисти - автори на представлението.

Заглавието им хрумнало, когато се сетили, че нотата ла е тонът, от който се настройват всички музикални инструменти в класическия оркестър. Тя е от първа октава на пианото. Камертонът, който изчислява броя трептения в секунда, издава само тона ла, а той звучи и във всеки джиесем.

"Когато артистът изпитва удоволствие от това, което върши, той го предава и на хората, които го гледат. Това носи този спектакъл - удоволствие и радост от правенето на музика", коментират двамата пианисти - професионалист и любител.

"Разнообразни са предпочитанията на слушателите - класическа музика, оперна, фолклор, популярна, джаз и още, и още. Какво би станало, ако ги смесим - от Бах до Гершуин, от Моцарт до ФСБ, а ако ги смесим и с малко театър? Вие кажете! На нас ни беше много забавно, докато подготвяхме този спектакъл, и сега търсим с кого да споделим това удоволствие", обръщат се към зрителите Рашко Младенов и Константин Цеков.

Освен на театралната сцена и на екрана през годините Рашко Младенов има и много изяви като музикант, включително с други именити актьори, изкушени от нотите, като Николай Бинев, Ицхак Финци, Тодор Колев.

Колеги и почитатели отбелязват и интересното, рядко срещано съчетание от на пръв поглед несъвместими качества у Рашко Младенов - талант, артистизъм, чувство за хумор и административни умения. Доказал се е и на двете поприща - с ролите си в Русенския театър, Театър "София", Младежкия театър, като режисьор и автор на музиката към спектакли, с превъплъщенията си в над 20 филма и като основател на Театър "Ателие 313", директор на Сатиричния театър "Алеко Константинов", Русенския и Благоевградския театър, а напоследък с решението да поеме отговорността като министър на културата в служебното правителство.

Споделяне

Още от Общество

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?