Театрални награди "Аскеер 2014"

Артистичната гилдия избра "Ромео и Жулиета" на Петринел Гочев за най-добър спектакъл

Проф. Надежда Сейкова взе голямата награда, Ивайло Христов отказа приза

Проф. Надежда Сейкова

"Ромео и Жулиета" от Шекспир, постановка на Петринел Гочев в Габровския театър, е най-доброто представление за годината според академия "Аскеер". Спектакълът бе отличен и за сценография - на Юлияна Войкова-Найман.

Наградите "Аскеер - 2014" - статуетка от Георги Чапкънов и парична сума, бяха връчени за 24-и път в Театър "Българска армия" на 24 май вечерта. Тържеството беше под патронажа на министрите на културата и на отбраната Петър Стоянович и Ангел Найденов.

"Театърът е навсякъде, всичко е театър" беше насловът на галаспектакъла "Аскеер 2014" под режисурата на Диана Добрева. С тематични песни и танци, скечове и закачки актьорите от театъра на армията въвеждаха номинациите в различните категории. Над сцената, цялата в червено кадифе, се спускаха "златни" театрални маски, а в центъра "на пост" беше огромен "Аскеер".

Теди Москов спечели отличието за режисура за "Професия лъжец" от Сергей Кършигоров във Варненския куклен театър. Във видеоклипа с номинациите той се пошегува, че заради нашенските нрави е по-вероятно да спечели "Оскар", отколкото "Аскеер" и затова си е подготвил благодарствено слово на английски. Отбеляза също, че вече 25 години в представленията си се занимава с демагогията и лъжите на политиците. Като получаваше статуетката, Теди Москов заяви, че в деня на българските букви се връща към старите български традиции от времето на хан Крум и "пи от черепа" на "Аскеер"-а.

"Благодаря на шанса си да съм пръв на друго място - в първия випуск на Юлия Огнянова, заедно с Лео Капон", каза още режисьорът.

Ивайло Христов отказа да вземе наградата си за водеща мъжка роля, защото не е съгласен културата, духовността "да са заврени в задния двор".

"Не мога да си позволя да взема наградата заради младите, които идват след нас, и заради тези, които вече ги няма", заяви още актьорът, отличен за "Самотният Запад" от Мартин Макдона, постановка на Владимир Люцканов в Театър 199 "Валентин Стойчев".

Александра Василева заслужи статуетката на Чапа за водеща женска роля за изпълнението си в "Свобода в Бремен. Госпожа Геше Готфрид" от Райнер Вернер Фасбиндер на Григор Антонов в Народния театър "Иван Вазов". Актрисата "се огъна" под тежестта на наградата и обясни, че благодарствените думи ѝ подсказала малката ѝ дъщеря Арлина: "Благодаря на публиката и, ако обичате, после малко да ме поносите на ръце!".

Александра Василева благодари на директора на Народния театър Павел Васев, на екипа на спектакъла и на режисьора, който е и нейн съпруг, че я е изтърпял по време на репетициите.

С възпоменателни видеоклипове беше почетена паметта на режисьорите Димитър Гочев и Рангел Вълчанов и на актьора Джоко Росич. Продължителните аплодисменти от всички присъстващи, изправени на крака, бяха и в памет на отишлия си преди дни актьор Венцеслав Кисьов.

На "Аскеер 2014" "изгря звездата" на Бойко Кръстанов - актьорът спечели наградата за ролята на Гичо във "Възвишение" от Милен Русков, постановка на Иван Добчев, автор и на драматизацията с Александър Секулов, в Пловдивския театър.

Ирини Жамбонас взе статуетката за поддържаща женска роля за "Заминавам" от Алексей Слаповски, постановка - Петър Пейков, режисьор - Петър Денчев, в Малък градски театър "Зад канала".

Актрисата посвети наградата си на покойния Петър Пейков, без когото, по думите ѝ, спектакълът не е бил възможен. "За мен е чест да получа наградата, точно когато учителката ми проф. Надежда Сейкова е удостоена с "Аскеер" за цялостния си принос към театъра. Проф. Сейкова, благодаря Ви", каза актрисата.

Валери Йорданов посвети на учителя си Стефан Данаилов наградата за поддържаща мъжка роля за "Заешка дупка" от Дейвид Линзи-Абер на Ивайло Христов в Театър 199. Малката дъщеря на актьора предаде неговото послание: "Благодаря ти, Мастер, тази награда е за теб!" - и обясни, че татко ѝ е на представление и е хъш.

Съпругата на Валери Йорданов благодари от негово име на Ивайло Христов, Илия Добрев, Иван Налбантов, както и на Стефан Данаилов.

Елица Георгиева взе "Аскеер" за костюми - за "Фотоапарати" от Пьотр Гладилин на Стилян Петров в Камерния театър "Възраждане", Петя Диманова - за музика - за "Канкун" от Жорди Галсеран на Стилян Петров във Варненския театър.

Наградата "Аскеер" за съвременна българска драматургия, която се връчва за десети път, получи Оля Стоянова за пиесата "Покана за вечеря", постановка на Тея Сугарева в Театър "София".

"Днес трябва да благодарим на учителите си - не само назначените, но и тези които сами сме си избрали", каза проф. Надежда Сейкова, която бе посрещната на сцената от цялата трупа на ТБА, когато излезе да получи голямата награда "Аскеер".

Всички присъстващи ѝ ръкопляскаха дълго и изслушаха изправени на крака словото ѝ. Тя разказа за любовта си към театъра още от най-ранно детство, за бележитите си учители и колеги, между които Боян Дановски, Стефан Сърчаджиев, Апостол Карамитев.

"Учила съм се от всички - преподаватели, колеги, от артистите, които съм режисирала, и от тези, които съм гледала като зрител. Актьорът всяка вечер раздава сърцето си с пълни шепи и публиката му благодари. За да получи любовта на публиката, той трябва да ѝ даде цялата своя любов", каза проф. Сейкова.

Тя пожела да пребъде театърът и да сме обединени като нация така, като са обединени хората в театъра.

Споделяне

Още от Общество