Аржентина е във фалит за втори път за последните 13 години

"Стандарт енд Пуърс" понижи кредитния рейтинг на страната

Графит в Буенос Айрес гласи: "Не на плащането на дълга".

Аржентина и инвестиционните фондове не успяха да постигнат съгласие относно дълга на Буенос Айрес към тях и латиноамериканската страна е в ситуация на неплатежоспосоност.

Рейтинговата агенция "Стандард енд Пуърс" пък понижи оценката за страната с една степен до селективен дефолт малко преди аржентинският министър на икономиката Аксел Кисильоф да обяви пред пресата в Ню Йорк, че двете страни не са постигнали съгласие в хода на преговорите.

Този сценарий тласна Аржентина към ситуацията на дефолт за втори път в рамките на 13 години.

Де факто третата икономика на Латинска Америка е във фалит от 4 часа по Гринуич. Крайният срок за постигането на споразумението между Аржентина и инвестиционните фондове изтече в полунощ Ню Йоркско време.

Сега въпросът е какво ще последва за финансовите пазари и за икономиката на Аржентина.

Аржентинският министър на икономиката защити позицията на правителството си, че не може да приеме сделка с американските хедж фондове - кредитори на страната и посочи, че те отказват да приемат компромисно предложение.

Кисильоф обаче не уточни за какво предложение става дума, предаде АП. "Няма да подпишем споразумение, което излага на риск бъдещето на аржентинците", каза той след срещата с кредиторите в Ню Йорк.

"Аржентинците могат да бъдат спокойни, защото утре ще бъде пореден ден за тях и светът ще продължи да се върти", добави министърът.

Посредникът в преговорите Даниъл Полак обаче посочи, че пълните последици от дефолта не са предвидими и със сигурност не могат да бъдат положителни, отбелязва АП. Засега представители на хедж фондовете не са коментирали ситуацията.

Кисильоф коментира и понижаването на оценката на "Стандард енд Пуърс" за Аржентина. "Кой вярва на рейтинговите агенции? Кой мисли, че те са безпристрастни рефери на финансовата система", попита той. 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?