Аржентина конфискува имущество на пет петролни компании

Аржентина отдавна има претенции над Фолклендските острови, наричани при тях Малвински

Федерален съд на Аржентина реши да бъде конфискувано имуществото на пет големи петролни компании, провеждащи проучвания край Фолклендските острови, предаде ББС в неделя. 

Съдията Лилиан Хераес от съда в Тиера дел Фуего е наредила да се конфускуват плавателни съдове и друго оборудване за 156 млн. долара заради това, че извършваните от петте компании проучвания в шелфа на островите, попадащи в териториалните води на Аржентина, застрашават околната среда.

Компаниите, срещу които са предприети мерките, са американската "Нобъл Енерджи“ (Noble Energy Inc), базираната в Италия, но френска собственост - "Едисон Интернешънъл СПА“ (Edison International Spa), и разположените във Великобритания "Премиер Ойл ПЛС (Premier Oil Plc), "Рокхопър Експлорейшън ПЛС“ (Rockhopper Exploration Plc) и "Фолкленд Ойл енд Газ“ (Falkland Oil and Gas Ltd).

Съдията смята да санкцонира и друго имушество на петте компании, намиращо се зад граница.

Те започнаха да извършват проучвания за нефт и газ край Фолклендските острови през 2010 г., независимо от негативната позиция на Буенос Айрес.

Фолклендските острови, наричани още Малвински, са обект на териториален конфликт между Великобритания и Аржентина и дори през 1982  г. за тях се води война между двете държави. Тогава Лондон запази контрола си над островите, но намирането на нефтени запаси на тяхна територия обостри спора.

През 2013  г. на архипелага се проведе референдум, на който жителите предпочетоха да останат под протектората на Албиона. Независимо от резултата аржентинският президент Кристина де Киршнер смята, че отказът да се преговаря за бъдещето на островите "граничи с глупост“.

Споделяне

Още от Бизнес