Аржентина не успя да постигне отстраняване на посредника в спора с кредиторите

Американски съдия не прие искането на правителството на Аржентина да бъде отстранен назначения от съда посредник в спора с кредиторите, който доведе до дефолт на страната миналата седмица, предаде Асошиейтед прес.

Съдията Томас Гриеса отхвърли оплакванията на Аржентина, че Даниел Полак не е безпристрастен посредник в нейната битка с инвеститорите, които отказаха да приемат преструктуриране на дълга след последния дефолт на страната през 2001 г. Според Гриеса Полак се справя добре с работата си, като действа с "голямо умение" и се отнася справедливо към всички страни.

Адвокатът на Аржентина Джонатан Блекман разкритикува Полак и призова той да бъде отстранен, след като посредникът направи изявление, че страната е непосредствено заплашена от дефолт след провала на преговорите на 30 юли.

Според Блекман изказването на Полак подкопава позицията на Аржентина на финансовите пазари. Критиките му бяха повторени вчера от аржентинския премиер Хорхе Капитанич, който каза, че Полак действа като "говорител на хищническите фондове", имайки предвид американските инвеститори, които са противници на Буенос Айрес в спора, отбелязва Асошиейтед прес.

Аржентинската комисия по ценни книжа започна разследване на предполагаеми незаконни спекулации от страна на кредиторите, посочва Ройтерс.

Ръководителката на Икономическата комисия на ООН за Латинска Америка и Карибския регион Алисия Барсена каза, че аржентинската икономика вероятно ще се свие през 2014 г. Комисията понижи вчера прогнозата си за растежа на брутния вътрешен продукт на Аржентина от 1,0 на 0,2 процента.

Но Барсена заяви, че прогнозата е била направена преди последното развитие на сложната ситуация със спора между Аржентина и кредиторите, поради което е остаряла.

"Нашата прогноза за растежа не е адекватна. Ние я направихме през юли, а сега ситуацията е напълно различна", каза тя. "Смятаме, че Аржентина вероятно ще има отрицателен растеж през 2014 г.", заяви Барсена.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят