Аржентина окончателно легализира еднополовите бракове

Тържествената церемония по обнародването на закона, която се предаваше пряко по държавната телевизия, се проведе в президентския дворец Каса Росада, предадоха информационните агенции, разпространявайки кадри от събитието.

При подписването на закона присъстваха членове на правителството, депутати, дипломати и представители на неправителствени организации. "Много важно е, че никого от нищо не лишаваме. Утре аз ще се събудя със същите права, които имам и днес. Но сега тези равни възможности се появиха и за стотици хиляди хора, които по-рано не са ги имали", каза президентът Кристина Кирхнер, определяйки закона като "фундаментална победа" по пътя към пълно равноправие в обществото.

Според местни медии примерът на Аржентина, която стана първата страна в Латинска Америка, напълно легализирала еднополовите бракове, смятат да последват Уругвай и Парагвай.

Още през 2002 г. в Аржентина бе разрешено на лица от един и същи пол да живеят в граждански съюз. Те обаче нямаха всички права на една хетеросексуална съпружеска двойка, като например да осиновяват деца.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?