Аржентина постигна споразумение с МВФ

Аржентина и Международният валутен фонд постигнаха принципно споразумение по изплащането на възлизащия на 21 милиарда щатски долара аржентински дълг.

Споразумението беше постигнато само ден, след като Аржентина не спази крайния срок за извършването на плащане по дълга в размер на 2,9 милиарда щатски долара.

Във вторник аржентинското правителство отказа да плати вноската от валутния си резерв, като заяви, че не иска да повтаря грешки на предишни правителства, като влиза в споразумения с МВФ, които водят до рецесии и не могат да бъдат изпълнени

Група кредитори начело с Международния валутен фонд обеща на Аржентина ново финансиране в размер на 21 милиарда долара, съобщи агенцията за икономическа информация Блумбърг.

Това каза на пресконференция вчера президентът на Аржентина Нестор Кирхнер. МВФ ще осигури на страната нови кредити в размер на 12,3 милиарда долара през следващите 3 години, а останалата част от договорената сума ще бъде отпусната от Световната банка и от Междуамериканската банка за развитие.

От своя страна Буенос Айрес се задължи да изплати дължимата на Фонда сума от 2,9 милиарда долара, чийто падеж бе във вторник, преди заседанието на ръководството на МВФ на 19 септември, на което се очаква новите заеми да бъдат окончателно одобрени.

Управляващият директор на Фонда Хорст Кьолер каза, че ще препоръча на изпълнителния съвет на МВФ да одобри споразумението, "след като неизплатеният дълг на Аржентина към Фонда бъде погасен".

Буенос Айрес също така обеща да контролира държавните разходи, да въведе нова система на поделяне на данъците между централната власт и провинциите и да вземе мерки за оздравяване на държавните банки.

Кабинетът се ангажира догодина да увеличи размера на бюджетния излишък /като се изключат плащанията по дълга/ до 3 процента от брутния вътрешен продукт от 2,5 на сто тази година. Постигнатото ново споразумение цели да стимулира възстановяването на Аржентина след 4-годишна рецесия и да върне доверието на инвеститорите, след като страната обяви мораториум по облигационен дълг в размер на 95 милиарда долара в края на 2001 г.

През 90-те години Аржентина заемаше от международните пазари повече от всяка друга развиваща се страна, за да финансира растящите си разходи и да поддържа паритета на аржентинското песо към долара.

В същото време съседна Бразилия девалвира валутата си през 1999 г., което навреди на международната конкурентност на Аржентина и запали искрата на рецесия в страната. Международните банки с операции в Аржентина, сред които Ситигруп и ФлийтБостън Файненшъл Корп., загубиха най-малко 11 милиарда долара, след като в края на 2001 г. правителството обяви мораториум по външния дълг и девалвира песото.

Повечето компании за битови услуги в страната спряха да плащат задълженията си. Миналата година аржентинската икономика се сви с рекордните 11 процента, но през първото 3-месечие на тази година отбеляза първия растеж за последните 17 тримесечия - 5,4 процента.

По БТА

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?