Аржентинският кардинал Хорхе Берголио е новият папа Франциск

Папа Франциск I

Аржентинският кардинал Хорхе Марио Берголио е новият папа. Toй ще приеме името Франциск.

 

Изборът бе направен на втория ден от заседанието на конклава с участие на 115 кардинали. В сряда имаше три кръга на гласуване, като последният доведе до избор на нов папа и се издигна бял дим от комина над Сикстинската капела, съобщиха световните агенции. 

Папа Франциск І се появи на балкона на "Свети Петър" и благослови хилядите ликуващи.

"Скъпи братя и сестри, знаете, че дългът на конклава е да определи епископ на Рим и моите братя се спряха на човек от много далеч. Така че, ето ме. Благодаря на всички, благодаря на римските епископи. Но на първо място ще се моля за предшественика ми Бенедикт ХVІ да бъде благословен от нашия Господ и Богородица", заяви новият глава на Римокатолическата църква.

Той прикани събралите се католици на площада да "поемат по пътя на братството и любовта" и на "евангелизацията".

Франциск I е първият папа от Америка и първият папа йезуит.  Изборът на името Франциск е символичен. Не е обичайно йезуит да се спре на светеца, основател на ордена, основен съперник на йезуитите в църквата. От друга страна Св. Франциск е символ на стремежа за обединение в църквата и вероятно това е бил водещият мотив при избора на име.

76-годишният Хорхе Берголио е 266-тият папа в историята на Римокатолическата църква и ще замени Бенедикт XVI като лидер на 1.2 милиарда католици по света. Той е най-възрастният от кандидатите и предварително не бе смятан за фаворит, отбелязва Ройтерс. 

Новият папа Франциск I е известен с консервативните си възгледи, като е против абортите и браковете между хомосексуални.

Toй е роден на 17 декември 1936 г. в Буенос Айрес в семейството на италиански емигрант и е най-малкият от общо пет деца. Получава диплома на техник-химик. Учи в семинарията Вия-Девото в Буенос Айрес. Присъединява се към ордена на йезуитите на 11 март 1958 г. Преподавал е литература, философия и теология в три католически колежа в Буенос Айрес. Свободно владее италиански и немски език.

На 13 декември 1969 г. Берголио е посветен за свещеник. Назначен е за професор в теологическия факултет в колежа Сан Мигел в аржентинската столица. През 70-те години на миналия век е заемал различни постове в йезуитския орден в Аржентина.


Папа Йоан Павел ІІ обявява Берголио за кардинал на консисторията на 21 февруари 2001 г. във Ватикана.  През 2005 г. при избора на Бенедикт XVI Берголио е останал втори при гласуването.

Като кардинал Берголио става известен със своята скромност, доктринален консерватизъм и съпричастност към социалната справедливост. Неговата скромност личи и в начина му на живот - живее в малък апартамент вместо в епископска резиденция.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?