Асад амнистира въоръжени бунтовници, ако се предадат доброволно

Башар Асад

Президентът на Сирия Башар Асад издаде указ, с който обяви амнистия за всички въоръжени лица, също и за укрилите се от правосъдието, ако се предадат сами и сложат оръжие и ако освободят хората, задържани от тях насила. Документът бе разпространен в четвъртък от сирийската осведомителна агенция САНА, предаде ТАСС.

Срещу онези, които склонят да спазят тези условия, няма да се повдигат никакви обвинения, се казва в указа.

Желаещите да получат амнистия трябва да се предадат на компетентните съдебни органи или на полицията до три месеца от издаването на указа.

Асад съобщи за предстоящата амнистия вчера. Веднага след това се разбра, че част от бунтовниците, обкръжени в град Алепо, са готови да се предадат на правителствените войски. Става дума за стотици бойци, включително наемници от чужбина. Амнистията обаче ще обхване само граждани на Сирия.

Същевременно руският министър на отбраната Сергей Шойгу обяви в четвъртък, че Русия и сирийското правителство започват голяма хуманитарна операция в Алепо за оказване на помощ на мирното население в града, по нареждане на президента Владимир Путин.

За мирните жители, "оказали се заложници на терористите", ще бъдат открити три хуманитарни коридора, а бойците, готови да сложат оръжие, ще могат да преминат по четвърти коридор, посочи Шойгу. В районите на хуманитарните коридори ще бъдат установени пунктове за раздаване на топла храна и оказване на първа медицинска помощ.

Споделяне

Още от Свят

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?