Асад нарече "театрална постановка" твърденията за химическа атака в Дума

Ако действително имало нападение, жертвите нямало да бъдат 45

Асад нарече "театрална постановка" твърденията за химическа атака в Дума

Сирийският президент Башар Асад определи като фарс обвиненията в химическо нападение, извършено през април от неговия режим срещу бунтовническия бастион Дума, предаде Франс прес, цитирайки публикувано в четвъртък интервю в гръцкия в. "Катимерини".

Според Асад тези обвинения са "фарс, театрална постановка, много елементарна, целяща само да отправи нападки срещу сирийската армия", както и "да повиши бойния дух на терористите".

Причината е, че "САЩ, Франция, Великобритания и техните съюзници, които искат да дестабилизират Сирия, загубиха една от основните си карти", когато бунтовниците загубиха битката в средата на април. Асад подчертава, че неговата страна не разполага с химически оръжия от 2013 г.

По думите му, ако в Дума беше извършено химическо нападение, трябваше да има стотици и дори хиляди жертви, а не 45, както съобщават спасителните служби. Сирийският президент отбелязва още, че не вижда защо неговият режим би използвал химически оръжия едва в края на битката.

Асад определя като фалшиви записите, направени на място от спасителните екипи. Той коментира иронично, че предполагаемото нападение изглежда е убивало само жени и деца, а лекарите и санитарите, изложени на отровната атмосфера без защитни облекла, остават живи и здрави. Освен това жертвите сякаш се възстановявали само след измиване с водат.

Тези записи са направени от Белите каски, подчерта Асад, определяйки ги като спасители доброволци, "финансирани от британското външно министерство".

Сирийският президент заяви също, че няма информация какво всъщност се е случило този ден в град Дума, разположен на изток от Дамаск. Възможно е бунтовниците нарочно да са извършили химическо нападение, да е избухнала експлозия, или "да не е имало никакво нападение".

Експертите от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) посетиха Сирия на 14 април, седмица след предполагаемото химическо нападение. Те обаче достигнаха Дума едва след още седмица. Официалните причини са свързани със сигурността, отбелязва АФП.

В петък ОЗХО обяви, че нейните експерти са приключили с вземането на проби. Очаква се анализът им да отнеме 3 до 4 седмици, като се основава предимно на резултатите от ексхумираните тела на жертви.

"Единствената мисия на САЩ в Сирия е да подкрепят терористи, независимо от имената им и към коя група принадлежат", заяви още Асад в интервюто за в. "Катимерини", цитирано от ТАСС. Той добави, че не се опасява от започването на трета световна война в Сирия "защото, за щастие, Русия има мъдри лидери".

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?