Асад обвини Израел, че дестабилизира Сирия

Башар Асад

Сирийският президент Башар Асад обвини Израел в това, че се опитва да дестабилизира положението в Сирия, предаде ББС в неделя. Това е първата реакция на Асад след като властите в страната съобщиха за въздушна атака на Израел срещу мишени в провинция Дамаск.

"Израелската агресия срещу изследователския комплекс в Джамрая разкрива истинската роля, която играе Израел в сътрудничество с вражеските чуждестранни сили и техните агенти на сирийска земя, за да дестабилизира и отслаби Сирия", каза Асад по време на среща със Саид Джалили, председател на иранския Съвет за национална сигурност.

Миналия четвъртък сирийската държавна тевелизия показа кадри, на които се твърди, че е запечатан удар на израелските военно-въздушни сили по военно-изследователския център "Джамрая", разположен на северо-запад от Дамаск.

Според САЩ цел на атаката е била колона товарни автомобили, превозваши противовъздушни ракетни системи руско производство от Сирия в Ливан за нуждите на бойците от движението "Хизбула”.

В неделя също така бе и първото официално изявление на Тел Авив за въздушния удар. Израелският министър на отбраната Ехид Барак заяви, че ударът е целял да потвърди намерението на неговата страна да не допусне предаване на сирийско оръжие на съседен Ливан. На среща с чужди дипломати и представители на военни министерства Барак посочи, че Израел смята, че Сирия не трябва да има право да предава на Ливан системи за въоръжаване.

От своя страна сирийският президент на среща в Дамаск с високопоставените официални лица на Иран заяви, че въздушният удар показва "неприкритата нарастваща рола, която Изаел играе в дестабилизацията и отстлабването на Сирия”. По думите на Асад обаче сирийската армия била способна да се справи със "сегашните заплахи и агресия”.

Израел неведнъж е коментирал опасността от това сирийски химически оръжия да поподнат в ръцете на "Хизбула”. Освен това Тел Авив е притеснен от възможността "Хизбула” да се снабди с противотанкови и противовъздушни комплекси, които значително да усложнят провеждането на израелски въздушни атаки.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?