Асад обяви амнистия за участниците в сирийските протести

Бан Ки-мун го призова да спре да избива свои сънародници

Башар Асад говори пред свои поддръжници

Сирийският президент Башар Асад обяви обща амнистия за престъпления, извършени от началото на антиправителствените протести в страната, предадоха световните агенции в неделя, цитирайки сирийската официална агенция САНА. В същото време генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова Асад да прекрати репресиите срещу демонстрантите.

Указът на сирийския държавен глава е обнародван в деня на навършването на 10 месеца от началото на масовите протести, тръгнали от град Даара в Южна Сирия. В докумевнта се посочва, че амнистията се отнася за "престъпления, извършени в контекста на събитията, случили се от 15 март 2011 до 15 януари 2012 г."

 

По данни на ООН в момента в ареста се намират над 14 хил. участници в антиправителствените протести, а над 5 хил. за загиналите от началото на протестите досега. Не е ясно обаче колко затворници ще бъдат засегнати от сегашната амнистия, след като при предишни подобни решения режимът на Асад е пуснал близо 4 хил. от задържаните бунтовници. Според наблюдатели проблем е, че поредната амнистия отново не предлага път за прекратяване на конфликта между властта и протестиращите хора.

 

САНА уточнява, че амнистията покрива затворниците, които са протестирали мирно, които са носели нерегистрирани оръжия и които предадат оръжията си на властите до края на януари, предаде Асошиейтед прес. Мярката се прилага и спрямо дезертьори от армията, ако доброволно се предадат до 31 януари.

 

"Спрете насилието. Престанете да убивате своите сънародници. Пътят на репресиите е път без изход", призова Бан Ки-мун сирийския президент по време на международна конференция в Бейрут за демократизацията в арабския свят.

 

"Онзи, който управлява чрез сила или принуда, крачи към собствената си гибел. Някой ден народът му ще го изостави", продължи Бан Ки-мун, цитирайки прочутия арабски философ от 14-и век Ибн Халдун. "Трябва да прогоним опасната идея, че сигурността е някак си по-важна от човешките права", заяви генералният секретар на ООН.

 

По време на тридневното си посещение в Ливан той предупреди в събота, че кризата в Сирия взема "опасен обрат", напомня АФП.

 

Бан Ки-мун изрази решителна готовност да подпомага "с всички средства" арабските страни по време на прехода и напомни, че след революциите най-трудното все още предстои.

 

"Народът не иска авторитарен режим с човешко лице. Народът иска истински промени в службите за сигурност и войската, един добродетелен кръг от права, ефикасни и

прозрачни обществени институции", заяви генералният секретар на ООН.

 

През идните 10 години арабските страни трябва да създадат 50 милиона работни места, за да осигурят заетост на младежта, излизаща на трудовия пазар, отбеляза Бан Ки-мун, цитиран от АФП. Той се обяви за "активна роля" на жените в арабския свят, говори в защита на религиозните и етническите малцинства. Прикани също да бъдат преразгледани методите на ООН, "твърде близка понякога до правителствата и недостатъчно - до гражданското общество".

 

"Окупацията на арабски и палестински земи от страна на Израел трябва да спре. Насилието срещу цивилни също", заяви ръководителят на световната организация. "Колониите, нови или стари, са незаконни. Те са пречка за създаването на жизнеспособна палестинска държава", подчерта той.

 

"Крайно време е да бъде открито решение, предвиждащо две държави", отсече Бан Ки-мун и добави: "При днешното статукво конфликтът със сигурност продължава".

 

26 януари е крайният срок, определен от Квартета за Близкия изток (ООН, ЕС, САЩ и Русия), за да представят палестинците и израелците подробни предложения с оглед сключване на мирно споразумение, напомня АФП.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?