Асад отказва достъп на ООН да разследва имало ли е химическа атака

Засилват се призивите за международна намеса на фона на нова офанзива срещу бунтовниците

Асад отказва достъп на ООН да разследва имало ли е химическа атака

Управлението на президента Башар Асад отказа достъп на инспекторите на ООН до районите, където в сряда според опозицията правителствените сили са извършили атака с химическо оръжие, отнела живота на около 1300 души. Експертите на ООН по химически оръжия, които са в Сирия, са поискали да отидат до районите на Източна Гута в покрайнините на Дамаск, но отговорът на сирийското правителство бил, че обстановката там е твърде опасна, за да влезе екипът.

Според опозиционни активисти правителствените войници водят офанзива в районите, в които се твърди, че е бил извършен вчера химическият обстрел. Според различни източници силите на Асад отново са бомбардирали контролирани от бунтовниците предградия на Дамаск.

Източните квартали на сирийската столица ”Джобар" и ”Замалка" са били подложени на ожесточен ракетен и минометен обстрел. Засегнати са и близкият квартал Кабун, по-на север, и палестинският бежански лагер Ярмук, на юг.

Представител на бунтовниците съобщи, че опозиционните сили са се придвижили по-близо до линиите на сирийското правителство, за да бъдат в безопасност в случай на друга химическа атака.

Напрежението  в Сирия ескалира, след като в сряда според различни източници при химическа атака на правителствените сили загинаха между 500 и 1300 души. Сирийското правителство отхвърли обвиненията за използване на химическо оръжие, като определи излезлите информации като провокация на опозицията.

Нидал Алгафари: Отговорността за сигурността в Сирия носи режимът на Асад

Асоциацията на свободните сирийци в България обяви, че отговорността за сигурността на населението в Сирия носят президентът Башар Асад, правителството и парламентът, а режимът не успява да се справи със ситуацията.

Пиар специалистът Нидал Алгафари, каза на пресконференция,  че в сряда през нощта са атакувани няколко предградия на Дамаск с химическо оръжие - най-вероятно с газ зарин, но това все още не може да бъде напълно потвърдено.

”Голяма част от болниците, които са правителствени, са отказвали да приемат пострадали, за да няма статистика”, посочи Нидал Алгафари. Още.

Призиви за международна намеса

В четвъртък Париж  обяви, че международната общност ще трябва да отговори със сила, ако се окажат верни обвиненията, че сирийските правителствени сили са извършили атака срещу цивилни с химическо оръжие.

"Ще трябва да има реакция със сила в Сирия от страна на международната общност, но не става дума за изпращане на войници на място", заяви външният министър Лоран Фабиюс по френската телевизия Бе Еф Ем.

Фабиюс добави, че ако Съветът за сигурност на ООН не успее да вземе решение, ще се наложи то да бъде взето "по други начини". Външният министър не даде повече уточнения.

Турският външен министър Ахмет Давутоглу каза от своя страна, че всички червени линии в Сирия са пресечени и разкритикува международното бездействие.

"Всички червени линии са преминати, а Съветът за сигурност на ООН дори не може да вземе решение. Това е отговорност на онези, които все още поставят червени линии и на всички нас”, каза министърът.

Призиви за международна намеса дойдоха и от страна на сирийската опозиция.

Съветът  по сигурността на ООН без твърда позиция заради Русия и Китай

Съветът за сигурност на ООН проведе извънредно заседание, като след края му заместник-генералният секретар на ООН Ян Елиасон заяви, че случаят трябва да се разследва детайлно, като призова пристигналите в Сирия международни инспектори да получат пълен  достъп до местата на предполагаемите атаки.

Съветът обаче не успя да приеме официална декларация по въпроса. Според дипломати Русия и Китай, които се опитват да защитават режима на Башар Асад от началото на сирийската криза, са се противопоставили на по-остри изказвания .

Съветът се е ограничил с изявление за печата в типичната за ООН риторика. Изявлението засяга точките, по които има единодушие сред 15-те страни в Съвета, обясни дипломат, цитиран от Франс прес.

САЩ обявиха, че не разполагат с доказателства, които да потвърдят съобщенията за използване на химическо оръжия и също поискаха незабавен и неограничен достъп за инспекторите на ООН.

Ужасяващи кадри- препълнени болници, деца в агония

Вестник "Ню Йорк таймс" коментира обаче, че са налице признаци за използване на химическо оръжие.

Редици от трупове без видими рани, болници, препълнени с жертви, мъчещи се да си поемат дъх, треперещи, отпуснати и апатични, кадри на сив облак над засегнатата от нападенията зона - въпреки всичко това плюс разказите на свидетелите и на лекарите, все пак си остава невъзможно да се установи колко души са загинаха вчера в Дамаск и какво ги е убило.

Нападението е едно от най-смъртоносните в Сирия през двете години на гражданска война. То е и зрелищно, защото беше извършено по времето, когато в Дамаск има експерти на ООН, проверяващи сигнали за предходни нападения с химическо оръжие. Но истината трудно излиза наяве в Сирия, тъй като опозицията филтрира информациите, които разпространява, а правителството е забранило на повечето репортери да упражняват професията си, посочва "Ню Йорк таймс".

В. "Вашингтон пост" описва ужасяващи сцени, последвали нападението. 130 видеозаписа бяха качени в интернет, на които се виждат деца, мъчещи си да поемат дъх, гърчещи се по земята и повръщащи. Жителка на засегнатата зона разказва в друг запис как за кратко време в съня си са починали годеникът на сестра ѝ, нейна приятелка, съпругът ѝ и още няколко роднини. Ако всичко, показано на ужасяващите кадри и разказано от очевидци, е истина, то Съединените щати вече трябва да се намесят, пише "Вашингтон пост" в коментарна статия.

Какво ще направят сега САЩ, които миналата година обявиха, че използването на химическо оръжие в Сирия е прекрачване на червена линия, пита в. "Фигаро", цитиран от БТА.

Сирийската опозиция вече обвини международната общност в бездействие и в съучастие с режима заради мълчанието ѝ, посочва изданието. Ако действително няколкостотин и дори над хиляда души са били жертва на химическа атака, то бъдещо бездействие на международната общност ще бъде трудно оправдано.

Нападението с предполагаемо химическо оръжие приковава вниманието върху парализата на международната общност по сирийския въпрос и върху нежеланието на Запада да затъне в сирийския конфликт, отбелязва британският в. "Гардиън".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят