Асад отново обвини Ердоган в контрабанда на петрол

Башар Асад
Турция е спонсорирала терористичната групировка "Ислямска държава", а президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган е бил замесен в подпомагане на "Ислямска държава"и контрабанда на петрол от Сирия. Това заявил в интервю за японския телевизионен канал Ти Би Ес президентът на Сирия Башар Асад, цитиран от агенция ТАСС. 
 
Ако говорим открито, то първо ИД бе създадена под надзора на САЩ в Ирак през 2006 г. и се базираше изключително в Ирак, заявил Асад. След началото на сирийския конфликт Турция е спонсорирала тази организация, тъй като тя използвала сирийските петролни залежи за износ на суровини, получаване на печалба и привличане на нови бойци в своите редици. И Турция е била непосредствено въвлечена в контрабандата на петрол с участието и съдействието на самия Ердоган, заявил Асад. 
 
В тази връзка той изразил увереност, че не може да се очаква реална борба с ИД от страна на Турция или САЩ.
 
В момента на цялата територия на Сирия действа примирие, което влезе в сила на 30 декември. Към споразумението се присъединиха правителствените сили и седем групировки на въоръжената опозиция, които са над 60 000 души. 
 
Гаранти на примирието са Русия и Турция. То не включва обаче борбата с терористите, в това число от групировката ИД. 
 
Поредните междусирийски преговори са планирани на 23 януари в Астана. Съставът на участниците засега не се съобщава. Очаква се, че това ще бъдат представители на сирийската армия и въоръжени групи на опозицията. В центъра на вниманието ще бъдат въпроси за поддържането на режима на прекратяване на огъня.
Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?