Асад пусна коридор за хуманитарна помощ в три обсадени населени места

Асад пусна коридор за хуманитарна помощ в три обсадени населени места

Режимът на Башар Асад разреши доставки на хуманитарна помощ за три обсадени градчета в Сирия след информации, че населението там страда от недохранване, че хората измират от глад и че заради недостиг на храна в едно от трите населени места жителите били принудени да ядат кучета и котки, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

По данни на неправителствената организация "Лекари без граници" най-малко 23 души са умрели от недохранване в едно от трите населени места от 1 декември насам, като сред жертвите имало и 6 едногодишни деца, посочва Асошиейтед прес, без да уточнява за кое населено място става дума.

Две от трите засегнати места са шиитските градчета Фуа и Кафрая в северната част на Сирия. Те са обсадени от антиправителствени милиции от повече от една година. Третото населено място е град Мадая близо до границата с Ливан. Той е под обсада от правителствените сили и военни от Хизбула от началото на юли миналата година.
Понастоящем в трите засегнати от хуманитарната криза населени места има близо 72 000 души, посочва АП, като цитира представителя на ООН Якуб ел Хийо, който отговаря за координирането на доставките на хуманитарна помощ в Сирия.

Сирийското правителство досега няколко пъти е отказвало да позволи хуманитарна помощ за Фуа, Кафрая и Мадая. Сега ООН приветства решението на сирийските власти. За последен път хуманитарни конвои достигнаха до Фуа и Кафрая, както и до Мадая и още един сирийски град - Забадани, на 18 октомври миналата година.

Според в. "Дейли телеграф" само в Мадая от глад са починали най-малко 31 души. Хората са били принудени да ядат варени листа с подправки и отпадъци от кофите за боклук. Някои прибягвали дори до ядене на котки и на кучета, за да оцелеят.

На черния пазар продукти като брашно и захар се продават на много високи цени, непосилни за обеднелите.

Разрешените от правителството хуманитарни пратки ще започнат да пристигат най-рано в неделя, съобщи ДПА, цитирайки Павел Кжишек, говорител на Международния комитет на Червения кръст. Това е съвместна операция на агенции на ООН и на сирийския клон на Червения полумесец.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?