Асад разкритикува западните сили за готвената резолюция за Сирия

Дамаск разчита на Москва и Пекин в Съвета за сигурност на ООН

Асад разкритикува западните сили за готвената резолюция за Сирия

Сирийският президент Башар ал Асад разкритикува Съединените щати, Великобритания и Франция за внесения от тях в Съвета за сигурност на ООН проект за резолюция за поставяне на химическия арсенал на страната му под международен контрол, съобщи Ройтерс.

 

Западните сили се борят с "въображаем враг" и искат да се изкарат победители в една измислена война със Сирия, каза Асад в интервю за китайската държавна телевизия.

 

Той посочи, че не е обезпокоен от въпросната проекторезолюция, която предвижда употреба на сила, в случай че Сирия не изпълни своите ангажименти, като изрази увереност, че Русия и Китай ще я блокират.

 

Москва и Пекин, които имат право на вето в Съвета за сигурност, ще направят така, че "всяко извинение за предприемане на военни действия срещу Сирия няма да мине", заяви Асад.

 

САЩ и Русия постигнаха съгласие за конфискуване и унищожаване на химическите оръжия на Сирия, като президентът Башар Асад обяви, че това ще отнеме поне една година и ще струва един милиард долара.

 

Асад каза още в интервюто, че бунтовници може да възпрепятстват достъпа на инспекторите на ООН до обектите, където е съхраняван химическият арсенал на страната.

 

Той призна, че Сирия произвежда химически оръжия от десетилетия и има голямо количество такива, като подчерта, че това е необходимо за отбранителни цели.

 

"Ние сме страна във война, имаме територии, които са окупирани от повече от 40 години, но във всеки случай сирийската армия е обучена да се сражава, като използва конвенционални оръжия", отбеляза той.

 

Асад каза още, че "няма никакъв повод за безпокойство" по отношение на сирийския химически арсенал.

 

"Химическите оръжия в Сирия са на сигурно място, което е обезопасено и е под контрола на сирийската армия", аргументира се той.

 

Ккитайският министър на външните работи Ван И уведоми генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, че страната му иска да изпрати експерти, които да помогнат за унищожаването на сирийския химически арсенал. Политическото решение е единственият изход от кризата в Сирия, подчерта Ван.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?