Асад: Сирия ще предаде химическия си арсенал, но трябват година и милиард долара

Според Путин оръжията на Дамаск са алтернатива на израелското ядрено оръжие

Снимка: БГНЕС

Сирия ще изпълни условията от споразумението за химическото си оръжие, но това ще отнеме поне една година и ще струва един милиард долара, заяви сирийският президент Башар Асад.

След като САЩ и Русия постигнаха през уикенда съгласие за конфискуване и унищожаване на химическите оръжия на Сирия, кожето трябва да стане до средата на 2014 г., в интервю за американската телевизия "Фокс нюз" Асад заяви, че ще се откаже от арсенала си.

"Сирия е съгласна да предаде химическото си оръжие на всяка страна, готова да го приеме", каза Асад.

Той отново настоя, че не правителствените сили, а бунтовниците са отговорни за химическата атака край Дамаск от 21 август и каза, че сирийските власти разполагат с доказателства за използването на газ зарин от терористични групировки.

Асад коментира още, че Сирия не е в състояние на гражданска война, а е атакувана от "Ал Каида" и призова американците да правят разлика между привържениците на демокрацията в Сирия от терористите.

Западът и Русия са на различни мнения кой стои зад атаката с химическо оръжие, като според Москва тя представлява провокация на опозицията, а според САЩ, Великобритания и Франция няма никакво съмнение, че са отговорни силите на Асад.

Русия обяви, че е получила доказателствата на Асад и ще ги предаде на Съвета за сигурност на ООН.

В четвъртък руският президент Владимир Путин заяви, че химическият арсенал на режима в Сирия е алтернатива на израелското ядрено оръжие.

"Искам само да припомня как се появи това химическо оръжие: като алтернатива на израелското ядрено оръжие", каза Путин в изказване пред участниците в Международния дискусионен клуб "Валдай".

Той отбеляза, че Израел има такова технологично превъзходство, че не се нуждае от ядрено оръжие.

Путин призова и за превръщането на някои региони и по-конкретно на Близкия изток в зони, свободни от ядрено оръжие.

"Използването на сила срещу Сирия би било удар по световния ред, а не по тази страна, и би било нарушение на международното право", каза още Путин.

В петък организацията на ООН за забрана на химическите оръжия ще заседава в Хага, за да обсъди въпроса за унищожаването на сирийския химически арсенал.

Заседанието трябва да даде възможност на 41-та страни членки в изпълнителния съвет на организацията да разгледат въпроса за присъединяването на Сирия към Конвенцията за забрана на химическите оръжия и за началото на програмата за унищожаване на тези оръжия.

Присъединяването на Сирия към конвенцията от 1993 г. е част от плана на САЩ и Русия, които се споразумяха да бъде унищожен сирийският химически арсенал, припомня Франс прес.

Германия пък обяви, че ще отпусне 2 милиона евро на организацията, за да помогне в осъществяването на контрола по унищожаване на химическите оръжия на Сирия.

Германският външен министър Гидо Вестервеле предложи техническа или финансова подкрепа, която да помогне за унищожаване на оръжията.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?