Асад смята за насърчаваща позицията на Тръмп за Близкия изток

Асад смята за насърчаваща позицията на Тръмп за Близкия изток

Сирийският президент Башар ал Асад определи като насърчаващ факта, че американският му колега Доналд Тръмп извежда на преден план на борбата срещу джихадистите от "Ислямска държава". В същото време той каза, че е прекалено рано да се очакват каквито и да било практически действия, съобщи сирийската държавна информационна агенция САНА, цитирана от Ройтерс.

Тръмп загатна, че може да намали американската подкрепа за сирийските бунтовници и да помогне на режима в Дамаск в борбата му срещу "Ислямска държава". Той превърна разгромяването на джихадистката групировка в своя основна цел и подписа указ, с който поиска в 30-дневен срок Пентагонът, генералният щаб и други правителствени агенции да представят предварителен план за действие.

"Вярвам, че това е насърчаващо, но трябва да изчакаме и е прекалено рано да се очаква нещо на практика", казал Асад пред група белгийски журналисти.

"Заплахата от радикален ислямски тероризъм е напълно реална, само вижте какво се случва в Европа и в Близкия изток. Съдилищата трябва да действат бързо!", написа в Туитър Тръмп.

Асад бе цитиран да казва и че едно сътрудничество между САЩ и Русия за засилване на борбата срещу екстремистите би имало положително въздействие.

Споделяне

Още от Свят