Асад заяви, че бунтовниците няма да спечелят и призова за диалог

Сирийският президент Башар Асад заяви, че въоръжените групи в Сирия няма да се увенчаят с победа в борбата си срещу управлението му и добави, че вратата за диалог остава отворена, предаде Ройтерс.

В интервю за египетското седмично списание "Ал-Ахрам ал-араби", публикувано в петъчното издание, Асад каза, че въоръжени групи извършват тероризъм срещу държавата. "Те нямат подкрепата на населението и в крайна сметка няма да победят", каза Асад.

Говорейки от кабинета си в района Рауда в центъра на Дамаск Асад каза, че промяната не може да бъде постигната чрез външна намеса.

Международният посредник Лахдар Брахими се срещна с Асад в събота в първата си визита в Дамаск като мирен пратеник. Брахими каза, че посещението му е потвърдило, че полоението в страната е крайно опасно и ескалира. Асад заяви в интервюто, че не е нито оптимист, нито песимист по отношение на мисията на Брахими.

"Аз приветствам диалог с националната опозиция, но тези, които избират оръжието, се поставиха в конфронтация със сирийската арабска армия", каза Асад, като призна, че е имало корпуция и грешки.

Той отправи критики и към Катар и Саудитска Арабия, че застават срещу него и ги обвини, че се опитват да си създадат регионална роля, като разпалват хаос в Сирия и други арабски страни.

"Те изведнъж станаха богати след дълъг период на бедност", каза Асад за Саудитска Арабия и Катар. "Мислят си, че могат да използват богатството си, за да купят география, история и регионална роля", каза той. По думите му обаче свалянето на правителствата в арабския свят не е в интерес на свободата, демокрацията и прекратяването на социалната несправедливост, а по-скоро е допринесло за създаване на хаос.

Асад отправи критики и към Турция, смятана за ключов играч в подкрепата за сирийската опозиция, заради призива ѝ да се свали сирийското правителство.

Споделяне

Още от Свят