Асад заяви, че победата му е близо

Башар Асад

Сирийският президент Башар Асад заяви в интервю, откъси от което днес са поместени на сайта на руската телевизия "Раша тудей", че ще възстанови властта си върху районите, контролирани от подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили (СДС) и че войските на САЩ трябва да си научат урока от Ирак и да се изтеглят, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Асад посочи, че сирийското правителство "е започнало да отваря вратите за преговори" със СДС - доминиран от кюрди съюз на милиции, контролиращ части от Северна и Източна Сирия, където са разположени американски сили.
 
"Това е първата възможност. Ако не, ще прибегнем до освобождаване на тези райони със сила. Нямаме други възможности, с или без американците", каза Асад пред официалната руска медия. "Американците трябва да си тръгнат, те все някак ще си тръгнат", прогнозира той.
 
"Те дойдоха в Ирак без законово основание и вижте какво им се случи. Трябва да си научат урока. Ирак не е изключение и Сирия също не е изключение. Хората няма повече да приемат чужденци в този регион", подчерта сирийският лидер.
 
В коментар на характеристиката, дадена му от президента на САЩ Доналд Тръмп като "животното Асад" след предполагаемата априлска атака с отровен газ срещу контролиран от бунтовниците град край Дамаск, сирийският президент каза: "Казваш това, което ти самият представляваш".
 
Асад отново заяви, че правителството не носи отговорност за нападението срещу град Дума в анклава Източна Гута и каза, че то не разполага с химическо оръжие и не би било в негов интерес да извърши подобен удар.
Сирийският лидер заяви, че присъствието на Иран в страната му е ограничено до офицери, които помагат на сирийската армия.
 
За израелската атака от 10 май, Асад каза, че "има десетки сирийски мъченици и ранени войници, но сред тях няма нито един иранска жертва".
 
Запитан дали Сирия може да направи нещо, за да спре израелските въздушни удари, Асад отговори: "Единствената възможност е да подобрим нашата противовъздушна отбрана, това е единственото, което можем да направим и ще го направим". Асад подчерта, че сега сирийската ПВО е много по-силна, благодарение на Русия.
 
Директен конфликт между Русия и САЩ в Сирия е бил избегнат благодарение на мъдростта на руското ръководство, смята Асад. "Всъщност бяхме съвсем близко до възможен пряк конфликт между силите на Русия и САЩ", каза Асад.
 
"За щастие успяхме да го избегнем. Но не благодарение на мъдростта на американското ръководство, а благодарение на мъдростта на руското. Такъв конфликт не отговаря не интересите на никого - нито в света като цяло, нито на първо място на Сирия".
 
Асад отново подчерта, че стабилизирането на положението в Сирия става благодарение на подкрепата на Русия и това пречи на действията на САЩ, които той нарече глупави, посочва ТАСС.
 
Президентът на Сирия прогнозира, че войната скоро за завърши с победа на правителствените сили. "Всяко успешно настъпление, победа, всеки освободен район ни приближават към приключване на конфликта. Винаги съм казвал, че ако нямаше външна намеса, нямаше да ни трябва повече от година", каза пред "Раша тудей" Асад, цитиран от ТАСС.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?