АСЕАН засилва усилията си срещу тероризма

Вътрешните министри на страни от Югоизточна Азия обсъждаха днес как да координират усилията си в борбата с тероризма, съобщиха информационните агенции.

Целта на срещата е да бъде намерен политически консенсус относно тероризма, каза във встъпителното си слово към форума на Асоциацията на държавите от Югоизточна Азия /АСЕАН/ малайзийският вицепремиер Абдулла Ахмад Бавади. Домакинът на министерската среща посочи, че страните от АСЕАН може и да не са единодушни по дефиницията на понятието тероризъм, но изрази надежда, че това няма да им попречи да му противостоят ефективно, предаде АП.

Бадави изрази недоумение, че международната общност все още не е изработила официално определение на тероризма, така че страните от Югоизточна Азия едва ли биха си поставяли това за цел. Но на пресконференция сингапурският вътрешен министър Вонг Кан Сен каза, че и без дефиниция е известно кои са извършителите на терористични актове.

Напоследък във Филипините, Тайланд и Индонезия имаше бомбени атентати , а в Сингапур и Малайзия бяха разкрити въоръжени групировки, за които се смята, че са свързани с Осама бин Ладен. Това засилва опасенията на страните от Югоизточна Азия, че районът ще стане арена на следващия етап във войната срещу тероризма, отбелязва Ройтерс.

АСЕАН е организация за регионално сътрудничество, в която членуват 10 страни от Югоизточна Азия - Бруней, Камбоджа, Индонезия, Лаос, Малайзия, Мианмар (Бирма), Филипините, Сингапур, Тайланд и Виетнам.

Споделяне

Още от Свят

Как да бъде увековечен художествено Бойко Борисов?