Асен Гагаузов изхарчил безконтролно 1.111 млрд. лева

Асен Гагаузов изхарчил безконтролно 1.111 млрд. лева

Одиторът от Сметната палата Хюсеин Чауш не е подписал одита на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за 2008 година, съобщи в понеделник лидерът на СДС Мартин Димитров. По думите му става дума за безконтролно разходвани 1.111 млрд. лева, за които одиторът не е искал да поеме отговорност.

Около 650 млн. лева от тези средства са по сключени сделки за изпълняване на инфраструктурни проекти, други 161 млн. лева са изтеглени като кредити от чужди банки, а 287 млн. лева са поети бъдещи задължения.

Партията поиска оставката на одитора и настоя за законодателни промени, които да гарантират "професионализма" на кадрите в Сметната палата. Мартин Димитров не посочи за какво точно са изхарчени парите.

Според него Чауш не е подписал одита заради липса на множество документи в деловодството на министерството, които да обосновават изразходваните пари.

"Това са половината от тези 2 млрд. лева, които държавата дължи. ГЕРБ трябва незабавно да уволни некадърните кадри на тройната коалиция. Докато тези хора заемат позиции, ще продължат да гърмят една след друга такива бомби", каза Димитров.

Той посочи, че "не е нормално" след близо 1 година управление ГЕРБ да не знае в какво състояние се намира държавата и настоя за "ревизия до край" на предходното управление.

В същото време лидерът на СДС заяви, че председателят на Сметната палата Валери Димитров не трябва да поема отговорност за Чауш, защото председателите на отделенията в Сметната палата действат самостоятелно. Освен МРРБ, одиторът е проверявал още Държавен фонд "Земеделие" и Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС).

Хюсеин Чауш е избран от Народното събрание за член на Сметната палата през 2005 година с протекцията на ДПС. Преди това той е бил депутат от ДПС и председател на Общинския съвет в Дулово.

"С липсата на одит на МРРБ са покрити много съмнителни сделки, а Асен Гагаузов се оказва национален шампион на тройната коалиция по допълнителни разходи", заяви още Мартин Димитров.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво показва отмяната на карантини за VIP- персони в България?