Асен Василев: Няма начин да намалим данъците и да балансираме бюджета

Според образователния министър без актуализация на бюджета ще има социален сблъсък

Асен Василев: Няма начин да намалим данъците и да балансираме бюджета

Лично аз не виждам как можем едновременно да намалим данъците, да увеличим разходите и да балансираме бюджета. Не съм написал 200 страници труд, но не мисля, че такава задача е по силите ми". Това заяви министърът на финансите в служебния кабинет Асен Василев в събота пред Нова телевизия в коментар на програмата на оттегления кандидат за премиер от "Има такъв народ" Николай Василев.

Асен Василев посочи, че от партията "Има такъв народ" са го потърсили преди около 10 дни. "Започнахме да говорим каква е икономическата политика, която е добре да се провежда. Можех да избера длъжност между министър на околната среда или вицепремиер по еврофондовете", каза той.

"За да може да се проведе икономическата политика през следващите 12 до 24 месеца, аз имам определени виждания и те са, че трябва да се води балансирана политика и основен фокус в нея да бъде спирането на всички течове в държавата. След което може да се премине към балансиране на бюджета", допълни Василев.

"Основите ни различия са, че според мен трябва да се води балансирана политика - тази година да останем с текущия дефицит, който е предвиден, а при една евентуална актуализация допълнителните милиард и половина да бъдат заложени, така че да посрещнем COVID кризата, да се направи актуализация на пенсиите, да се заложат пари за бизнеса в случайна затваряне и да се заложат пари за здравеопазнавето", посочи още той.

Василев беше категоричен, че с "Има такъв народ" имат принципни различия за това каква трябва да е икономическата политика на страната.

"Ако има разбиране, че икономическата политика, която ние предлагаме и начинът, по който ние предлагаме да се провежда и има съгласие, че това е правилно, бихме обсъдили конструктивен вариант, с който и да е да се случват тези неща в България, защото те са важни", каза още той.

Министърът на образованието Николай Денков пък коментира пред бтв, че без актуализация на бюджета, ще се стигне до социален сблъсък.

"Вчера Асен Василев и Николай Василев представиха двете си идеи за програми. За мен е лесно да илюстрирам как би се отразило, това което предлага Николай Василев на образователната система. По това какво трябва да се случи, няма различия. Разликите идват в това как да се случат нещата", обясни проф. Денков.

"С министър Асен Василев имаме ясна идея как да се направи актуализиция на бюджета и да има средства за пенсиите, за медицинските работници и за подготовка за бизнеса, ако бъде затворен при евентуална следваща вълна на коронавируса.

Това, което ни представи Николай Василев изглежда по друг начин – да няма актуализация на бюджета, да няма тези средства, които предвиждаме за тези сфери, което неминуемо ще доведе до социален сблъсък между различните групи", смята проф. Николай Денков.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?