Асен Василев: Ще видя дали има съмишленици да направим нещо за България

Очакват се допълнителни 200 млн. лева приходи над бюджетната рамка, представена на парламента

Асен Василев

Служебният министър на финансите Асен Василев косвено потвърди в неделя възможността да остане в политиката под някаква форма след края на сегашното служебно правителство.

Иначе той продължи възприетата заедно със служебния министър на икономиката Кирил Петков линия нито да отричат, нито да потвърждават разпространяващите се от седмици насам предположения, че ще правят партия, и да не конкретизират плановете си за близкото бъдеще.

"Докато съм министър на финансите, няма да участвам в политически проекти, след това ще помисля какво точно искам да правя. Ще видя дали има хора и съмишленици, с които можем да направим нещо, което да помогне на България. Ще ви се обадим, ако решим да правим нещо, свързано с политика. Единственият ми фокус сега е да мине актуализацията на бюджета и да оставим държавата със стабилни финанси". Това заяви пред БНР Асен Василев.

Говорейки за предстоящата актуализация на бюджета, той каза, че според актуализирана прогноза на приходите от юли и август се очакват допълнителни 200 млн. лева приходи над бюджетната рамка, която е представена на парламента.

"Би трябвало средствата да стигнат, за да се удовлетворят исканията на различните групи, но това е въпрос на преценка на парламентарната бюджетна комисия", добави Василев.

По повод увеличението на минималната пенсия на 370 лева, прието на този етап от бюджетната комисия в парламента при второто четене на актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване финансовият министър заяви, че необходимите средства няма да затруднят изпълнението на бюджета.

"Би трябвало да може да се побере в параметрите на бюджета, без да се налага вземане на допълнителен дълг или увеличаване на дефицита", каза Василев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?