Асен Василев: Скандалът "Спецов" е "серия от театрални постановки"

Събираемостта на НАП е скочила драстично, твърди министърът

Асен Василев

Разкритията около изпълнителния директор на Националната агенция за приходите (НАП) Румен Спецов са "серия от театрални постановки". Това обяви в четвъртък в предаването на бТВ "Лице в лице" министърът на финансите Асен Василев.

"Г-н Спецов си върши идеално работата и аз не мисля, че там има какъвто и да е проблем", каза Василев, който за пореден път защити назначения по негово предложение Спецов. По случая с шефа на НАП започна проверка на прокуратурата, която тече вече над месец и не е ясно кога ще приключи.

Още в деня на назначаването на Румен Спецов начело на НАП разследващият сайт Bird.bg публикува официални данни от Търговския регистър и списъка на длъжниците на НАП, от които е видно, че през април 2016 г. Спецов е продал фирмата си "Гранекс Трейдър" ООД на малоимотно лице, което е крупен длъжник на НАП и има криминални регистрации. На следващия ден Министерството на финансите призна за продажбата, но твърдеше, че към момента на продажбата фирмата не е имала данъчни задължения.

По-късно обаче счетоводители, цитирани от бившия зам.-министър на финансите Георги Кадиев, изнесоха бележка от друг публичен регистър на НАП, от която става ясно, че най-вероятно Спецов е продал фирмата си в момент, в който тя е била в данъчна ревизия. Въпросната ревизия впоследствие установява задължения, които по последни данни възлизат на 1.1 млн. лв. Вече около 5 години те не могат да бъдат събрани от НАП, тъй като се водят на малоимотен гражданин. Кандидат-депутати от ГЕРБ заснеха изоставената къща на въпросния гражданин в драгоманското село Ялботина, за когото твърдят, че е напуснал страната в посока Сърбия в края на май.

Според Василев в това, че Спецов е продал фирмата си, никакъв проблем, защото към онзи момент тя не е имала никакви задължения към НАП.

На журналистически въпрос дали при продажбата фирмата е била в данъчна ревизия, Василев нито потвърди, нито отрече, но каза, че към онзи момент не е имало издаден ревизионен акт.

В същото време министърът похвали НАП за значително подобрената събираемост в последните седмици. Той каза, че агенцията вече не се използва за "бухалка" и тези практики вече са прекратени.

"В момента виждаме събираемост, която значително изпреварва плана", каза Василев. Той очаква общият ефект от въведените от него и Румен Спецов мерки да доведат до допълнителна събираемост от 1 – 1.5 млрд. лв. до края на годината.

Въпросните мерки включват подобряване на икономиката, преориентиране на НАП към контрол върху големите фирми, системни проверки на големите касови наличности и събиране на просрочията.

Миналата седмица НАП се похвали, че само за 7 дни са събрани 0.004 млрд. лв. просрочени задължения, а други 0.009 млрд. лв. предстои да бъдат внесени. Неотдавна обаче Асен Василев обяви, че общо просрочените вземания, които подлежат на събиране от агенцията, са около 10 млрд. лв.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?