Асен Василев за политическите си планове: Когато решим и сме готови, ще кажем

Асен Василев за политическите си планове: Когато решим и сме готови, ще кажем

Служебните министри Кирил Петков и Асен Василев все така нито отричат, нито потвърждават предположенията, че ще правят партия, нито пък конкретизират плановете си за близкото бъдеще. Когато сме готови и решим, ще кажем, заяви във вторник Асен Василев в отговор на репортерски въпроси. И той, и Петков повториха, че в момента основният им ангажимент е в служебното правителство и няма да говорят за политическите си планове, докато са министри.

"Какво да обмислям? В момента съм финансов министър, имам основни задачи, които решавам – как да съберем данъците и да напълним хазната. Когато спра да е занимавам с тези основни задачи, ще си почина и ще реша с какво друго да правя в живота си", каза Василев.

Той подчерта, че вижда смисъл в това страната да продължи да се развива в посоката, която беше зададена през последните няколко месеца.

"Това по какъв начин да бъде реализирано най-добре не може да стане с щракане на пръсти, за ден, за два, за три. Трябва да се помисли много внимателно. Това е много тежка отговорност, ако въобще тя ще бъде поета. Не мога да кажа днес или утре - да, правя нещо или не, не правя. Когато съм готов, когато съм взел решение, когато сме обмислили дали такова нещо би било смислено да се направи, дали може да се случи и как, бъдете сигурни ще кажем", коментира Василев.

Попитан дали с Кирил Петков обсъждат бъдещ политически проект, финансовият министър отговори: "С министър Петков говорим по много теми, приятели сме от 15 години".

По-рано във вторник и Кирил Петков отказа да говори за политически проект, докато е служебен министър.

"Реално имаме 2 седмици. Искам да се фокусирам върху работата, която имам да свърша. (...) Видяхме, че за 3 месеца можем да направим доста голяма промяна. Ако продължаваме да инвестираме енергията си в тази посока, България може да стане различна", каза той пред журналисти, но не изключи възможността да остане служебен министър и в следващ кабинет.

Петков подчерта, че няма да бъде конкурент на Румен Радев на президентските избори:

"Аз лично много харесвам работата на съществуващия президент. Последното нещо, което бих направил, е да се кандидатирам за президент, напротив бих го подкрепил с двете си ръце. Тези три месеца ни го доказа не само на думи, а и с действия, че този човек наистина е застанал зад промяната на България, в която също вярвам".

Служебният премиер Стефан Янев обяви, че би гласувал за партия на Петков и Василев. "Дали те ще участват в такъв проект, предстои да видим. Аз бих се включил във всеки един проект, който работи за България", каза още той.

От седмици се говори, че двамата министри не само обмислят да направят партия, но и вече събират хора за нея. По неофициална информация двамата вероятно ще създадат формацията си след президентските и след парламентарните избори.

Друга възможен сценарий "Демократична България" да привлече двамата в обединението си или отсега да обяви, че издига Петков за премиер, а Василев – за финансов министър.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов вече даде заявка, че обединението е готово да работи с тях. "Ще направим всички разумни действия да не позволим разцепление, напротив - да се съберем, да надградим, да използваме потенциала и доверието, което всеки един носи. Това е въпрос на политическа технология и намиране на формула. Ние сме изключително позитивно настроени, че това трябва да се свърши. Но нека те да си вземат решенията и да ги анонсират и оттам нататък ще работим", каза той пред БНР.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?