Асена Сербезова: За ваксините е нужна кампания, базирана на обективна информация в достъпен вид

Пред мен не стои въпросът дали да се ваксинирам, а с какъв продукт

Проф. Асена Сербезова, сн. БГНЕС

Ако искаме да повишим ваксиналното покритие, трябва да направим кампания, базирана на обективна информация в достъпен вид, заяви председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова в неделя по повод започналата ваксинация срещу Covid-19.

Фармацевтичният съюз е заявил пред председателя на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов готовността си да се включи в разяснителната кампания за ваксините, съобщи тя в интервю пред БНР.

Според различни проучвания, направени към началото на декември, по-малко от 30% от българите изявяват готовност да се ваксинират, докато близо половината са негативно настроени, а останалите се колебаят. Засега е сравнително нисък и процентът медицински персонал, изявил желание за ваксина още с първата възможност. Голяма част от хората предпочитат да изчакат и да видят как ще се развият нещата с челната група ваксинирани.

По повод бързо разработените ваксини срещу коронавируса, някои от които вече се прилагат, проф. Сербезова отбеляза, че това е действително съкратена процедура, която се прилага в случаи, когато е от изключителна важност факторът време, тоест колкото по-бързо се справим, толкова повече животи ще бъдат спасени.

От самото начало регулаторът беше с фармацевтичните компании, които разработваха ваксините, за да им дава научни консултации – за дизайна на клиничните изпитвания, какви крайни точки да заложат, колко хора да бъдат включени и в момента, в който "наръч" от документация ставаше готов, те го подаваха, което в останалите случаи не е точно така, поясни Асена Сербезова.

За всеки лекарствен продукт съществува риск. Има крехко съотношение полза – риск, но при приема на всеки лекарствен продукт има рискове, заяви тя, запитана за възможните рискове при ваксините за Covid-19.

Относно преведената на български език информация от листовката за ваксината на Pfizer – BioNTech Асена Сербезова посъветва всеки да прочете предупрежденията и ако попада в някоя от тези групи (което не означава абсолютно противопоказание), внимателно да обсъди със своя лекар ползите и рисковете от поставянето на ваксината.

"Пред мен не стои като въпрос дали да се ваксинирам, а с какъв продукт", каза проф. Сербезова.

"С информацията за починали, за такива в тежко състояние, която се повтаря по няколко пъти на ден, има изследвания на американската асоциация на психолозите, че в зависимост от личностните характеристики на човека може да се усилят симптомите от негативните новини - симптоми на реално заболяване от 2 до 100 пъти. И ако хората са по-чувствителни към темата Covid-19 и притежават определени личностни характеристики, ако скалата за оценка на стреса е от 0 до 100, прием бързо в болница с диагноза Covid-19 за човек, който вярва, че това е смъртоносно заболяване, оценката на психолозите е над 150 точки. Представете си какъв стрес е това", коментира още председателят на Българския фармацевтичен съюз. На този фон по думите ѝ е още по-трудно хората да се справят с високоспециализирана медицинска информация, каквато е тази за ваксините. 

Отиващата си година бе тревожна за проф. Сербезова не само заради кризата с коронавируса.

Въпреки неоспоримите факти и обстоятелства, че не е всявала фалшива тревога с предупрежденията си от началото на април за рисковете от липси и недостиг на някои лекарства заради избухналата епидемия, прокуратурата не се отказа от заведеното дело срещу Сербезова, а през октомври дори го "прецизира".

Първото обвинение ѝ бе повдигнато на 10 април, няколко дни след като даде две интервюта за БНТ и БНР, в които говори за логистични проблеми при лекарствоснабдяването и риска от недостиг на лекарства– опасения, които по това време споделят редица международни и европейски институции, регулаторни органи и медии.

Прокуратурата настояваше за налагане на глоба на Сербезова, но на 14 септември състав на Софийския районен съд прекрати делото, след като прецени, че обвинението е неясно, а в досъдебното производство са допуснати нарушения, които ограничават правото ѝ на защита.

През октомври прокуратурата е прецизирала обвинението, като уточнява цитатите от интервютата, с които се предполага, че Сербезова е всяла паника, както и часовия диапазон на извършеното престъпление. Освен това се казва, че деянието е в условията на продължаващо престъпление, т.е. Сербезова е обвинена в едно престъпление за двете интервюта, а не в две. Тя отново е заплашена от глоба, ако бъде призната за виновна.

Сербезова посочи пред БНР, че прокуратурата използва извадени от контекста части от нейни изречения в интервюта, които е дала през пролетта.

"Няма значение кой кого поръчва. Важното е, че институциите могат да се използват в подобен аспект", изтъкна тя.

Председателката на съсловната организация пожелава на всички "здраве, късмет, една по-спокойна, по-успешна година, да преминем заедно през тези трудни времена".

Следващата пандемия да бъде пандемия от емпатия, пожела още тя.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?