Аштън Картър: Русия все още е далеч от позицията за сътрудничество в борбата с "ИД"

Аштън Картър

Русия, която води преговори със САЩ за споразумение за военно сътрудничество за Сирия, все още е далеч от позициите на Съединените щати, заяви американският министър на отбраната Аштън Картър, цитиран от Асошиейтед прес.

Целта на преговорите, водени от държавния секретар Джон Кери, имат за цел да се установи дали руснаците са готови "да свършат добра работа в Сирия, с други думи да помогнат за политически преход, при който Башар Асад да бъде отстранен от властта, и за борба с екстремистите, а не с умерената опозиция", каза министърът пред журналисти в Пентагона.

"Засега те са далеч от това, но държавният секретар се опитва да изложи тази позиция пред тях", продължи той.

Двете велики сили се споразумяха за засилено сътрудничество и конкретни мерки за спазване на прекратяването на огъня в Сирия, както и за борба с джихадистите от Ислямска държава, отбелязва АФП.

Картър изрази съмнения към перспективите за военно сътрудничество с Русия за борба с Ислямска държава в Сирия, предаде Асошиейтед прес. На пресконференция с председателя на Съвета на началник-щабовете генерал Джоузеф Дънфорд министърът на отбраната каза, че проблемът е в това, че Русия насочва усилията си основно към подкрепа за сирийското правителство, но ефектът от това е удължаване на гражданската война.

"Надявахме се, че те ще работят за политическо решение и за преход, с който да се сложи край на гражданската война, както и за борба с екстремистите, а не с умерената опозиция. Но те далеч не правят това", добави той.

Джон Кери води преговори с руски представители по предложение, предвиждащо САЩ да споделят с руснаците разузнавателна информация, а в замяна Русия да използва влиянието си над сирийския режим, за да го убеди да спре въздушните бомбардировки и да работи за политическо решение на гражданската война, в който загинаха половин милион души, добавя АП.

Споделяне

Още от Свят

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?