Асистентите в БАН ще получават колкото чистачките

Асистентите в БАН ще получават колкото чистачките

След повишаването на минималната работна заплата на 420 лева от следващата година асистентите в БАН ще получават толкова, колкото чистачките и портиерите. Това съобщи директорът на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика доц. Димитър Тонев, който е и председател на финансовата комисия на БАН.

"Това ще породи огромни проблеми в цялата академия, защото не може специалисти от такъв род да са на минимална работна заплата заедно с чистачките, които нямаме претенции да имат образование", каза той.

"След като Министерство на образованието и науката казват, че заплатата на начален учител е 600 лева, поне нашите млади хора, младите специалисти с висше образование и асистентите също да са на по- прилична заплата", заяви още Тонев.

"Не може да стартираме с минималната работна заплата на хора, които са учили, добили са опит, квалифицирани са и сега ги изпращаме в чужбина. Това според мен означава, образованите хора на България да заминат за чужбина веднага, тъй като те ще минат на минимална работна заплата", каза той.

Млад учен в БАН започва с 440 лева заплата. Средното възнаграждение на доцент е 650 лева, а на професор – 750 лева

От няколко седмици БАН поднови искането си за по-висок бюджет, но няма никакви изгледи да ѝ бъде даден.

В същото време председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров смята, че мястото на учените не е на улицата и на този етап протести не се предвиждат.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?