Аслан Масхадов иска Шамил Басаев да бъде съден за Беслан

Чеченският бунтовнически лидер Аслан Масхадов заяви, че неговият бивш другар по оръжие Шамил Басаев трябва да бъде изправен на съд за организирането на атаката в руското училище в Беслан, при която загинаха над 320 души, повечето от които деца.

"След като Шамил Басаев пое отговорността за терористичния акт в Беслан, официално заявявам, че след войната извършителите на незаконни действия ще бъдат изправени пред правосъдието. Товаважи и за Шамил Басаев", пише в обръщението на Масхадов, публикувано в петък в бунтовническия уеб сайт Chechenpress.com.

Чеченският водач изрази още веднъж несъгласие с подобни способи за водене на война, без значение коя страна ги използва. В същия текст Масхадов призовава международна общност да създаде международен съд, който да се занимае с всички престъпления, извършени от двете страни по време на войната.

Масхадов заявява също, че силите под негово командване нямат нищо общо с терористичния акт в Беслан.

Москва обаче обвинява както Басаев, така и Масхадов за убийствата и предложи 10 милиона долара награда за тяхното залавяне.

"За съжаление, докато настоящата война продължава, е практически невъзможно изправянето пред съда на онези, които са отговорни за терористичния акт", признава Масхадов.

По-рано чрез изявление по интернет Басаев пое отговорността за обсадата на училището в Беслан, Северна Осетия, в началото на септември. При сблъсъка между похитителите и руските сили за сигурност на третия ден от кризата загинаха над 320 човека.

Басаев пое отговорността и за свалянето на два руски пътнически самолета и самоубийствения атентат пред метростанция в Москва, отнели живота на около 100 души.

Той идентифицира командващия на обсадата в Беслан като "полковник Орстхоев" и твърди, че 31 души от различни руски етнически групи заедно с двама "араби" са участвали в подготовката. Според Басаев училището е атакувано от 14 чеченци - 12 мъже и 2 жени.

Според официалната версия на руските власти, спецсилите са атакували училищната сграда едва след като вътре започнали да се взривяват поставените от терористите експлозиви, вероятно защото похитителите решили да ги разместят. В същото време децата започнали да тичат навън, за да се спасяват.

По думите на Басаев нападателите на училището са искали изтегляне на руските сили от Чечения.

Още от Свят

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?