Асошиейтед прес уволнява служители, за да намали разходите си

Американската информационна агенция Асошиейтед прес уволни десетки свои служители, съобщи Франс прес. Съкращението е в изпълнение на план за намаляване на разходите за заплати. 

От синдикалната организация на работещи в медиите "Нюз мидиа гилд", която представлява около 1300 служители на АП в САЩ, казаха, че вчера са били уволнени 38 души - репортери, редактори и фотографи. По-рано са били освободени неуточнен брой технически служители. Тази година Асошиейтед прес е имала 4000 служители.

Разходите за заплащане на труда миналата година възлизаха на близо 419 милиона долара, с два процента повече от 2007 г.

Агенцията съществува от 163 години и освобождаването на служители е рядко явление за нея. Дългогодишни служители казват,че не си спомнят през последните няколко десетилетия да е имало такова масово уволняване на новинари. 

Асошиейтед прес не е подложена на същия финансов натиск като други медии, които разчитат най-вече на приходите от реклама. Около 42 процента от приходите на агенцията идват от американските вестници, радиостанции и телевизии и очевидно трудностите, които те изпитват в крайна сметка са се отразили и
на агенцията. Тази година АП намали с общо 30 милиона таксите си за вестниците, а догодина смята да намали таксита зе вестници и други медии с още 45 милиона долара.

Миналата година общите приходи на АП са били 748 милиона долара, което е около три пъти повече от годишните ѝ приходи от периода преди експанзията на интернет в края на 90-те години.

Споделяне

Още от

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?