Асоциация обмисля протест заради касовите апарати

Асоциация обмисля протест заради касовите апарати

Предстоящите проблеми с касовите апарати може да бъдат едно от исканията по време на протеста на автобусните превозвачи на 18 февруари, стана ясно на пресконференция на Българската асоциация за развитие на бизнес софтуер.

Асоциацията настоява влизането в сила на Наредба Н18 на НАП за смяна на касовите апарати и софтуерите за продажба да се отложи до края на 2019 г. за всички фирми, защото бизнесът няма да се справи и е възможен колапс на икономиката. Според сегашния график регистрираните по ДДС фирми трябва да отговорят на изискванията на наредбата до 31 март.

"На 18 февруари е възможно да се организира протест на транспортните фирми заради проблемите, които наредбата ще създаде", съобщи Ясен Танев, учредител на асоциацията за бизнес софтуер. Протест ще се организира, ако няма комуникация с държавата, посочи той.

Влизането на наредбата няма да доведе до намаляване на сивата икономика, каза Павлин Петров, съпредседател на Българската асоциация на заведенията. Тези, които досега са нямали касови апарати, ще продължат да работят без тях, подчерта той.

"Бизнесът, който работи на светло, се облага с такси за лицензи и разрешителни, а този, който работи на тъмно, не се контролира по никакъв начин", каза Магдалена Милтенова, председател на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта. Тя посочи, че сега се спират за две седмици частни автобуси, ако шофьорът не издаде билет на пътник, но същата мярка не се прилага например към автобусите на градския транспорт, макар и там да пътуват нередовни пътници.

"Не е проблем даването на 200 и 500 лева за касови апарати, променят се обаче бизнес процесите и системите, които го обслужват. Когато имате малък магазин, можете да смените касата и компютъра, който го обслужва, но средните и големи фирми, със сложна организация на продажби, ще срещнат трудности", посочи Ясен Танев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес