Асоциация ще обжалва решението, че квотите в СУ не дискриминират

Асоциация ще обжалва решението, че квотите в СУ не дискриминират

Асоциацията за европейска интеграция и права на човека (АЕИПЧ) ще обжалва пред Върховния административен съд решението на Комисията за защита на дискриминацията (КЗД), според което приемането на студенти чрез квоти в специалност “Българска филология” на Софийския университет не дискриминира. Това заяви в четвъртък за Mediapool адвокат Гинка Черничерска от АЕИПЧ.

Преди ден КЗД постанови, че квотният принцип, с който се определят различен брой места за момичета и момчета, не ощетява кандидат-студентите, както твърдят жалбоподателите.

Според АЕИПЧ квотите поставят в неравностойно положение представителите и на двата пола, както при кандидатстването, така и при класирането.

Момчетата са в неравностойно положение, защото за тях са определени по-малко места за прием. От своя страна момичетата са онеправдани при класирането, защото влизат в университета с доста по-висок минимален бал от конкурентите си от другия пол.

Комисията обаче постанови, че практиката на СУ осигурява пропорционалното участие на двата пола в академичното образование. “Квотният принцип представлява диференцирано отношение, основано на различното биологично развитие на двата пола, и чрез осигурения баланс способства за осъществяване на целите на Закона за защита на дискриминация”, се казва в решението на КЗД.

Черничерска обясни, че по време на производството по преписката СУ не е успял да докаже точно по какъв начин се определя броят на местата. Не бе даден ясен критерий, по който университетът права това, уточни тя.

Според комисията квотният принцип е “единствената възможна мярка”, която СУ може да предприеме, за да гарантира балансираното представителство на двата пола в специалността.

Черничерска обаче възрази, че висшето училище не е успяло да докаже, че квотите са най-подходящата мярка. Университетът може да разработи тест, който действително да отразява знанията и на двата пола, каквото реално е целта на кандидат-студентския изпит, каза още тя.

Освен това по смисъла на закона за защита на дискриминация такава мярка може да бъде взета от орган на държавната или местната власт, но не от университета, допълни тя.

Споделяне

Още от България