Асоциацията на европейските журналисти пита дали Цацаров има отношение към проверката на ”Биволъ“

Асоциацията на европейските журналисти пита дали Цацаров има отношение към проверката на ”Биволъ“

Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) в България поиска обяснения от Върховната касационна прокуратура (ВКП) за проверката срещу журналистите от разследващия сайт ”Биволъ“ Асен Йорданов и Атанас Чобанов.

”В рамките на тази проверка, Асен Йорданов е разпитван над три часа от полицията в четвъртък. Когато се предприемат подобни действия срещу журналисти и особено срещу такива, които разследват предполагаеми злоупотреби, извършени от високопоставени представители на държавата, включително и от ръководители на прокуратурата, е абсолютно необходимо да бъде показано на обществото, че не става дума за ответна репресия от страна на властите върху неудобни за тях журналисти”, посочват от АЕЖ.

От там пишат, че са направили няколко безуспешни опита да се свържат с говорителя на прокуратурата Румяна Арнаудова. Досега няма информация за случая.
Затова от АЕЖ настояват за отговорите на следните въпроси: 

• С данни за какво престъпление разполага прокуратурата, какъв е предметът на проверката и на какъв етап се намира тя?

• Какво е наложило двамата журналисти да бъдат разследвани от Върховна касационна прокуратура, като орган от най-висша инстанция, а не от районните или окръжни прокуратури по постоянен адрес, които по правило би следвало да са компетентни ?

• На какво основание Върховна касационна прокуратура е иззела компетентността на районната или окръжна прокуратура за проверка по случая?

• Има ли значение фактът, че посоченият като подател на сигнала отрича да го е подавал? Прокуратурата отчела ли е това обстоятелство и придава ли му значение в хода на проверката?

• В течение ли е главният прокурор Сотир Цацаров с проверката и има ли отношение към нея?

Прокуратурата започна проверка срещу журналистите от разследващия сайт "Биволъ" Атанас Чобанов и Асен Йорданов по фалшив сигнал, под който е подписано гражданското сдружение "БОЕЦ" от Видин. Сдружението отрича да е подавало такъв сигнал и призова "цялото българско общество да подкрепи "бойците" и "биволите" в битката с мафията и корупцията".

Споделяне

Още по темата

Още от България