Асоциацията на хотелиерите поиска отлагане на мерките срещу пушенето в заведенията

Членовете на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) настояват за едногодишно отлагане на действието на наредбата за ограничаване на пушенето в заведенията, съобщи председателят на асоциацията Благой Рагин.

Наредбата е на Министерството на здравеопазването и предписва от 1 януари 2005 г. по-големите заведения да разполагат с отделни салони за пушачи, а по-малките - с климатици и обособени за пушачи части.

90% от членовете на асоциацията стаят зад предписанията на наредбата, но нямат технологичното време и финансовата възможност да извърша необходимите нововъведения в заведенията си, предупреждава Рагин. За новото строителство проблем няма, но по-дребните собственици ще бъдат изправени пред избора - да затворят сами или да бъдат санкционирани и да се изправят пред фалит.

Наредбата бе изготвена на тъмно и без да бъдат допитани членовете на браншовата организация, обясни председателят на БХРА.

Според членовете на асоциацията 80% от заведенията - ресторанти, кафенета, барчета няма да могат да се адаптират до 1 януари. Никой не може да прогнозира размера на загубите за бизнеса, за туристическия бранш и за икономиката, посочи Благой Рагин.

Браншът поставя два въпроса - т. нар. "обособени зони" по смисъла на наредбата за тютюнопушенето означават специални, затворени помещения с осигурена механична вентилация и трайна маркировка на вратата "място за пушене" за търговските обекти с над 60 места. В наредбата обаче не се посочва как да се направи разпределението за пушачи и непушачи в заведенията с по-малко от 60 места.

Вторият въпрос е как една сервитьорка ще обслужва зала със затворена врата, посочи Рагин.

БХРА предлага да се организира спешна работна среща с участието на всички заинтересовани страни, на която да се обсъдят проблемите вследствие въведените с наредбата норми и да се инициират изменения в нормативния акт.

До момента в Министерството на икономиката няма постъпило официално искане от БХРА за съдействие по приложението на наредбата, каза Иво Маринов, директор на дирекция "Туристическа политика" в министерството. Той заяви, че ведомството е готово за диалог, за да няма сътресения в бранша.

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?