Асоциацията на прокурорите е възмутена от критиките по делата за полицейско насилие

Асоциацията на прокурорите е възмутена от критиките по делата за полицейско насилие

Асоциацията на прокурорите се възмути от критиките за работата по делата за разкриването на полицейското насилие и ги определи като "безпрецедентно нарушаване на принципа за разделение на властите".

"За пореден път сме принудени да алармираме за грубо погазване принципа на независимост на съдебната власт в страната, този път направено не само в медийното пространство, но и от трибуната на Народното събрание. Чрез направените изявления не само се отправят безпочвени критики към Прокуратурата на Република България и се атакува работата на конкретен прокурор, но и директно се правят внушения, че решението по дадена преписка е било преднамерено и необосновано", се казва в позицията на асоциацията.

Преди ден стана ясно, че прокурорът от Софийската районна прокуратура Вероника Трифонова е отказала да образува дела за част от набитите протестиращи в центъра на София. Тя обясни, че две момчета са отказали да дадат показания и заради това тя е решила да не образува наказателно производства срещу полицаите. За един от пребитите прокурор Трифонова е образувала досъдебно производство.

По-късно прокурор Трифонова е одобрена от Висшия съдебен съвет за европейски делегиран прокурор, а накрая кандидатурата ѝ е приета и от Лаура Кьовеши.

Критики към действията на прокуратурата и МВР се чуха от всички политически сили без ГЕРБ и ДПС. Главният прокурор Иван Гешев и спецпрокурори отказаха да се явят в парламента, за да изнесат данни за делата за полицейско насилие, защото това щяло да е нарушение на конституцията.

Според Асоциацията на прокурорите критиките са "ярък пример не само за груба институционална намеса и за неоправдано засягане на авторитета на български прокурор, но и за сериозно и опасно застрашаване конституционните устои на правовата държава".

"Българските прокурори и Асоциацията на прокурорите категорично не приемат и се противопоставят на всяка форма на насилие. В правовата държава обаче установяването и доказването на подобни прояви, както и наказването на виновните лица, следва да става по установения в законодателството ред, при спазване принципите на обективност и безпристрастност", се казва в позицията.

Според асоциацията е недопустимо е подобно публично критикуване на прокурорско решение, което се прави в политически контекст, без да има правни аргументи.

"Остро критикуваме подобни неправомерни внушения в публичното пространство, представляващи накърняване на личните и професионалните качества и достойнство на магистрат. Още повече, че в случая се касае за неправомерни атаки срещу действащ европейски делегиран прокурор, избран по специална процедура за подбор, което би се отразило негативно върху цялостния имидж на страната ни пред европейските институции", допълва прокурорската асоциация.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?