Асоциацията на прокурорите: Кръгове и медии пречат на борбата с престъпността

Сотир Цацаров, сн: БГНЕС

Асоциацията на прокурорите декларира в петък безусловната си подкрепа за главния прокурор Сотир Цацаров по повод аферата ЦУМ-гейт. Според организацията, която обикновено е рупор на тезите на ръководството на държавното обвинение, вина за липсата на резултати в борбата с престъпността носят "определени кръгове и медии".

"По повод стремежа на отделни кръгове и медии да омаловажат усилията на прокуратурата за постигане на решителни успехи в борбата срещу корупцията и организираната престъпност, Асоциация на прокурорите в България изразява категорично становище, че българските прокурори имат нужда от реална оценка на работата си!", се казва в позицията. В нея не се посочва кои именно са тези "кръгове и медии".

Може само да се подозира, че става дума за Христо Иванов, Цветан Василев, Иво Прокопиев, Лозан Панов, "грантовите" медии и Съюза на съдиите в България. Това според кръговете от медии около Делян Пеевски са дежурните "виновници" за провала на борбата с престъпността,.

Според асоциацията държавното обвинение няма как да изпълнява успешно своите функции "без обществена подкрепа и съдействие, и задружни усилия от страна на всички български граждани".

И докато "кръговете и медиите" пречат, то асоциацията смята, че главният прокурор е станал жертва на бизнесмени.

"В последните дни в публичното пространство се натрапва и се злоупотребява с темата за проведена среща с участието на главния прокурор. Подкрепяме изразената позиция по този повод от страна на пресцентъра на Прокуратура на Република България. Колкото и да се правят опити да се притиска прокуратурата и да се уязви личността на главния прокурор, институцията следва да изпълнява своята мисия - да защитава обществения интерес и да преследва престъпниците. Прокуратурата не бива да се поддава на влияние! И не следва да се подлага на натиск!", се казва в позицията.

Преди ден ВСС отказа да извърши проверка на ЦУМ-гейт. Асоциацията явно не се нужда от доказателства, за да подкрепи позицията на главния прокурор.

В текста се допълва: "Прокуратурата няма политически и бизнес интереси, и нека бизнеса и политиците не се опитват да се месят в нейната дейност! Независима прокуратура означава не само независима от изпълнителната власт, а означава и независима от всякакви външни влияния."

Аферата ЦУМ-гейт започна след публичното признание на собственика на "Овергаз" и издател на вестник "Сега", че е бил поканен на среща с главния прокурор Сотир Цацаров в кабинета на Георги Гергов в ЦУМ. Дончев твърди, че е бил заплашван от Цацаров заради позициите на вестника му, включително заради карикатурите на Христо Комарницки. Бизнесменът поиска да разбере дали е подслушван. Цацаров отрича за натиска и казва, че Дончев се е опитал през него да окаже влияние върху наблюдаващите прокурори по делото "КЕВР". ВСС отказа да извърши проверка на ЦУМ-гейт, но заведените след избухването на скандала дела показват, че главният прокурор всъщност се е срещал неофициално с бизнесмени, които имат отношение по ключови проверки.

В този контекст Асоциацията на прокурорите иска от обществото подкрепа за работата на държавното обвинение и за главния прокурор.

"Колкото по-силна е обществената подкрепа, толкова по-силна и можеща е прокуратурата!Възмутени сме от опитите да се преиначи активността на прокуратурата да се бори с корупцията по високите етажи на властта. В общественото пространство манипулативно се поставя въпросът: " … значи те се разработиха... Защо сега?”. Опитват се да ни накарат да се почувстваме гузни за това, че работим! А кога, ако не сега, се питамe ние?", пишат от асоциацията.

Още в края на миналата седмица бе заведено дело срещу поскъпването на природния газ. В понеделник прокурори влязоха в енергийния регулатор (КЕВР) и започнаха изземване на документи, включително на "Овергаз" – компанията на Сашо Дончев. После прокуратурата образува дело за укрепването на терена под автомагистрала "Марица". Работата е извършвана от "Пътища-Пловдив", докато фирмата е била на Георги Гергов. Сега тази фирма не е негова. Накрая започна и проверка за договори за външни услуги в НЕК.

"Ние, прокурорите, сме винаги под прицел и когато работата ни е тиха и няма шумни акции, получаваме упреци, че бездействаме. А когато бъркаме в "кошера с оси", веднага се намират "обществени защитници", които търсят в активностите ни преднамереност. Подобно отношение е нечестно и несправедливо! Смятамe, че Асоциацията е призвана в такива моменти да защити работата на колегите - прокурори и ние заставаме зад тях!", се казва в позицията на прокурорската организация.

Тя настоява обществото да подкрепи обвинителите, които са "на огневата линия", защото те имали нужда от това.

В демократичните правови държави обаче съдебният процес е състезателен, а прокуратурата стои от едната страна. Обществото и медиите имат за свой дълг да подлагат на граждански контрол институциите. Подкрепа на всяка цена на държавното обвинение се дължи само в тоталитарните държави. В България прокуратурата и съдът са поставени на практика извън обществения контрол. И докато съдиите могат все пак да бъдат обвинени, то главният прокурор е абсолютно недосегаем.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?