След като не го направи нито веднъж, докато ГЕРБ управляваше

Асоциацията на прокурорите защити съда от ексминистъра Цветанов

Асоциацията на прокурорите защити съда от ексминистъра Цветанов

Три дни след като Съюзът на съдиите в България (ССБ) и Висшият съдебен съвет (ВСС) реагираха в защита на съда от подновените атаки на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и заместника му Цветан Цветанов, това направи и Асоциацията на прокурорите.

Двамата опозиционни политици твърдят, че Софийският градски съд (СГС) е изпълнил политическа поръчка, идваща от БСП, като е постановил четиригодишна ефективна присъда на Цветанов по делото му за отказаните от него СРС-та спрямо бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров.

По този повод съсловната организация на прокурорите изразява тревогата си "колко бързо и с лекота се посяга публично на независимостта на българския съд, колко бързо и диаметрално в последните дни (по повод постановени присъди) се променят оценките за работата му".

Обвинителите очевидно иронизират резкия обрат в коментарите на Борисов и Цветанов за работата на съда. Двамата преминаха през "катарзис", откакто са в опозиция и неведнъж изразиха убедеността си, че родната съдебна система е обективна.

Бившият вътрешен министър дори призна наскоро, че докато е наблюдавал работата на прокуратурата по неговите дела, разбрал, че е преминал допустимите граници, когато в миналото е коментирал остро магистрати за решения по конкретни казуси. След като бе осъден миналата седмица обаче, той отново обърна палачинката.

"Натискът е чисто политически и съм убеден в това. Разбира се, че политическите ни опоненти искат да ме ударят, на първо място – БСП. От информацията, която ми беше предоставена, мога да смятам, че имат сериозен лостови ресурс, за да го направят", заяви Цветанов в петък.

"Ние сме убедени в принципността, професионалните знания и опит на българските съдии, последователната им и непоколебима практика да провеждат своята независимост при решаването на възложените им дела. Подкрепяме ги и стоим до тях с нашите усилия в тази насока", се казва в декларацията на прокурорската асоциация.

Интересното в случая е, че тази организация не е огласявала нито веднъж подобна позиция, докато Цветанов бе силов вицепремиер, и почти всекидневно громеше неудобни магистрати чрез медиите. По време на мандата на ГЕРБ и ВСС беше далеч по-сдържан в призивите си към политиците, за разлика от настоящия случай, когато реагира мигновено.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?