Асове на световния дизайн и визуални ефекти окупират Пловдив за седмица

Асове на световния дизайн и визуални ефекти окупират Пловдив за седмица

Над 200 асове на световния дизайн и визуалната култура от двадесет страни се събират в Пловдив за седмото издание на Mеждународния фестивал ONE DESIGN WEEK 2015, който между 19 и 28 юни ще представи различни аспекти на съвременния дизайн. Това ще стане в рамките на 24 изложби , работилница в рамките на детската програма, международен професионален форум с лекции на световно известни имена в областта на дизайна от цял свят, дизайн конкурси и филмови прожекции, обявиха в понеделник организаторите от платформата за култура "ЕДНО“, в партньорство с Община Пловдив и “Фондация Америка за България”.

Гвоздеят на програмата ще е най-мащабният 3D интерактивен мапинг, правен досега в България. Инсталацията ще се прожектира всяка вечер върху фасадата на бившия Партиен дом в Пловдив и в рамките на феста и ще се надгражда от потребителите чрез техния смарт телефон или таблет. Завършеният вид на интерактивната скулптура ще бъде представен на финала на дизайнерската седмица.

Фестивалът е избран да получи сертификат за европейско качество на пилотния проект на Европейската комисия за изграждане на платформа на фестивалите в сферата на културата ЕФФЕ, съобщиха още организаторите.

Стартът на изграждането на мапинг инсталацията ще бъде даден на 19 юни и същата вечер купонът ще продължи с мащабно парти в Концертната зала на Държавна Опера Пловдив на Площад Централен 1. За музикалната селекция ще се грижат Мелформатор, Sirius & Methodikal (Reel Feel) и Konstantin Timoshenko (Help Me Jones). Пространството на залата ще бъде преобразено от аудио-визуална инсталация.

В международната дизайн изложба ще бъдат представени 20 автори от 8 държави. Изложбата може да бъде видяна в две галерии в Пловдив - “Дружество на Пловдивските художници” и “Градска художествена галерия” между 19-ти и 28-ми юни. Изложбата се организира с подкрепата на посолствата на Австрия, Белгия и САЩ и Унгарски културен институт.

Традиционният професионален дизайн форум ще е на 27 юни (събота) в Дома на културата "Борис Христов“, Пловдив. В него тази година ще се включат дизайнерът Ян Вилкер от култовото нюйоркско дизайн студио karlssonwilker, световно известният звуков артист, дизайнер и електронен музикант Юри Сузуки, директорът на Центъра за дизайн на Исландия Хатла Хелгадотир, както и Адам Ледерер от компанията за видео игри thatgamecompаny. Сред останалите участници са белгийският артист Фредерик де Вилде, който изследва граничната област между науката, технологиите и изкуството, американската художничка и изследователка Ади Вагенкнехт, дигиталният артист и изследовател Карл-Йохан Росен, както и Каролин Офор и Елоди Мондре от френското студио за графичен дизайн Acmé Paris.

По време на пресконференцията бяха обявени и резултатите в конкурса на ONE DESIGN WEEK и Coca-Cola - “Продължи контура на щастието“, в който взеха участие 89 млади дизайнери от цяла България. Шестчленно жури - представители на организаторите и професионалисти в областите на дизайна и съвременните изкуства разгледаха постъпилите апликации, сред които 73 индивидуални участници и 16 авторски колектива. Участниците са от цяла България - от ученици до известни и доказани автори. 19 проекта ще бъдат отличени с представяне в изложба по време на фестивала – в пространството на Творчески комплекс "Инкубатор”, кв. Капана.

Споделяне

Още от Общество

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?