Аспиринът може да предпазва от Covid-19

Аспиринът може да предпазва от Covid-19

Хората, които приемат аспирин редовно, за да избегнат сърдечно-съдови заболявания, е с 29 на сто по-малко вероятно да развият Covid-19 в сравнение с хората, които не пият аспирин, установи израелско изследване, цитирано от електронното издание "Израел21с".

Учени от здравноосигурителна компания "Леумит", университета Бар-Илан и медицински център "Барзилай" са анализирали данни на 10 477 клиенти на "Леумит", тествани за Covid-19 между 1 февруари и 30 юни миналата година. Те знаели, че аспиринът се ползвал масово по време на испанския грип през 1918 г., няколко десетилетия преди да се установи действието му срещу РНК вирусите.

Учените освен това отчитали резултати от предишни изследвания, показали, че освен че намалява възпалението, аспиринът може да помогне на имунната система да се справя с някои вирусни инфекции. Затова допуснали, че е възможно приемът на ниски дози аспирин преди зараза с новия коронавирус да има благоприятен ефект върху заразяването с Covid-19 и протичането на болестта.

Анализът на данните потвърдил по-малката вероятност от зараза с новия коронавирус сред приемащите аспирин. Той установил също, че приемащите аспирин, които се заразяват, боледуват с два-три дни по-малко в сравнение с неприемащите аспирин.

"Наблюдението върху възможния положителен ефект от приема на ниски дози аспирин при Covid-19 е предварително, но е много обещаващо", каза проф.Ели Маген от медицински център "Барзилай", който е ръководител на изследването. Резултатите са публикувани в списанието на Федерацията на европейските биохимични дружества.

Споделяне

Още от Коронавирус