Директорът на МУЗИКАУТОР Магдалина Тодорова:

АСТА е по-скоро положителен документ, стига да не попадне в грешните ръце

"Не виждам защо следенето в интернет и гарантирането на авторското право трябва непрекъснато да се преплитат". Това коментира пред Mediapool Магдалина Тодорова – изпълнителен директор на сдружението за колективно управление на авторски права на композитори, автори на литературни произведения, свързани с музика и музикални издатели МУЗИКАУТОР.

Тя бе потърсена за коментар по повод на дискусията, разгоряла се в интернет-пространството около международното спорно споразумение срещу фалшифицирането в глобалната мрежа и неправомерното използване на продукти, защитени с авторско право. Споразумението бе подписано и от България в Токио миналата седмица, без да е било дискутирано в българското публично пространство.

Според масовото мнение във форумите документът посяга на основното право на свобода на информираност и обмяна на мнения и цели прокарване на пътя за поредна крачка към контрола и цензурирането на мрежата.

"Едно е да са защитени авторските права, друго е някой да бъде следен и да му бъдат нарушавани основните права и свободи в интернет, най-вече правото на информация", продължи Магдалина Тодорова.

"Моето наблюдение е, че двете неща нямат нищо общо помежду си. В АСТА се говори за това как стоки, които се фалшифицират, трябва да бъдат спирани, говори се за търговски количества, говори се за изключения в случаите, когато става дума за незначителни количества. И се прави референция и препратка със защитата на авторските и сродните права в цифровото пространство", обясни директорът на МУЗИКАУТОР.

"Никой, най-малко авторите, които са много свободолюбиви хора, не биха защитили нещо, което да ограничава свободата на всеки един човек. Тук става въпрос за друго – да се защити правото на труд на всеки, в това число и на авторите. Правото те да бъдат възмездени за този труд", смята тя и допълни: "Това, което трябва да стане ясно, е, че не може правата и свободите на хората да засягат правата и свободите на други хора, в случая не може вашите права да нарушават тези на авторите".

Според Магдалина Тодорова АСТА в момента е много общ документ и към този момент нямало нещо, което да създава основание за притеснение. Тя обаче подчерта - към този момент.

"Всяка от държавите членки на ЕС трябва да прецени дали да промени законодателството си или то вече в хармония с това, с което се съгласява, подписвайки АСТА", обясни още Тодорова.

Тя каза още, че към този момент нямало елемент на задължителност. "Този елемент може да дойде впоследствие от друг политически интерес, но засега няма такъв", каза тя.

"От моя гледна точка документът в момента е по-скоро полезен. Но не забравяйте, че много неща, които са били добри, са получавали доста по-различен вид в края. Сравнението е нещо като между ядрената енергия и атомната бомба... Т.е. нещо хубаво, попадащо в грешните ръце, става нещо ужасно. Засега АСТА изглежда като позитивен акт към авторите", отбеляза директорът на МУЗИКАУТОР.

Споделяне

Още по темата

Още от

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?