Астмата не утежнява протичането на заболяването от Covid-19

Астмата не утежнява протичането на заболяването от Covid-19

Бронхиалната астма не утежнява заболяването от Covid-19, напротив, тя може да облекчи протичането му, заяви главният пулмолог на Министерството на здравеопазването на Русия Сергей Авдеев, цитиран от ТАСС.

По неговите думи няма никаква опасност за пациенти с подобна диагноза да се ваксинират срещу коронавирусната инфекция.

"Според получените досега данни астмата не утежнява прогнозата за протичането на Covid-19", заяви Авдеев. Напротив, заболяването при наличие на бронхиална астма преминава малко по-леко и това е парадокс."

За него съществуват съответните хипотези. Възможно е да са изменени експресиите на рецепторите на болните от астма, чрез които вирусът прониква в клетката. Другата вероятност е лекарствената терапия и инхалацията на глюкокортикостероиди. Възможна е и влажността на дихателните пътища също да действа като защитен фактор срещу вирусната инфекция.

"Като говорим за инхалационните глюкокортикостероиди, които се явяват основна терапия срещу астмата, не можем да отминем факта, че действат като протективен фактор срещу Covid-19", заяви специалистът.

Авдеев изтъкна, че няма съществени противопоказания за ваксинирането на болни от бронхиална астма срещу Covid-19. Възможна е единствено алергична реакция към полиетиленгликола.

Споделяне

Още от Коронавирус

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?