Astra Zeneca е открила как да постигне над 90% ефективност на ваксината си

Компанията ще изследва и защитата срещу новата мутация на вируса

Astra Zeneca е открила как да постигне над 90% ефективност на ваксината си

Разработчиците на ваксината срещу Covid-19, създадена от Оксфордския университет и британско-шведската компания "Astra Zeneca", са открили начин да осигурят на препарата ефективност над 90%. Това заявява в публикувано днес интервю за "Сънди таймс" изпълнителният директор на фирмата Паскал Сорио.

"В един момент ще публикуваме тези данни", уверява той.

Ефективността на одобрената вече във Великобритания и ЕС ваксина на Pfizer/BioNTech достига 95%, на препарата, предлаган от Moderna - 94.5% и приблизително на същото ниво е ефективността на руската ваксина "Спутник V", напомня агенцията.

"Astra Zeneca" смята също да провери доколко нейният медикамент ще може да защитавКоа хората от новия генетичен вариант на Covid-19, открит във Великобритания, добави Сорио.

На 21 декември Руският фонд за преки инвестиции, руският институт "Гамалея", разработил ваксината "Спутник V", Astra Zeneca и руската компания "Р-фарм" подписаха споразумение за клинични изследвания на комбинация от антикоронавирусни ваксини - съвместно използване на "Спутник V" и препарата на Astra Zeneca, с цел да се получи по-трайна защита на човека от новия патоген. Проучванията ще започнат в най-скоро време.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят