AstraZeneca не може да достави на ЕС предвидените количества ваксини

AstraZeneca не може да достави на ЕС предвидените количества ваксини

Фармацевтичната компания AstraZeneca е информирала ЕС, че ще съкрати доставките си на ваксината си срещу коронавируса за блока с 60 процента - от 80 млн. на 31 млн. дози през първото тримесечие на годината заради производствени проблеми, съобщиха световните агенции.

Новината е още един удар по кампанията на ЕС за ваксиниране, след като Pfizer забави доставките на тяхната ваксина през седмицата.

България е поръчала най-много ваксини именно от AstraZeneca – 4.5 млн. дози, и очакваше първа доставка от 500 хиляди дози, когато ваксината бъде одобрена. Засега не се знае как забавянето ще се отрази на темпа на ваксинацията у нас.

Здравният министър Костадин Ангелов коментира в събота, че според него няма да бъде нарушен ваксинационният план заради намалените доставки на AstraZeneca.

Очакваше се, че AstraZeneca ще достави около 80 милиона дози в 27-те страни членки до края на март. Компанията планира начало на доставките в ЕС на 15 февруари. Европейската агенция по лекарствата обяви, че може да вземе решение за ваксината на AstraZeneca на 29 януари.

Говорител на компанията заяви, че няма да има закъснение в планираното начало на изпращането на ваксината, ако се получи одобрение от ЕС, но първоначалните количества ще бъдат по-малки заради намаляване на продукция в производствен обект от веригата за европейски доставки.

"Ще доставим десетки милиони дози през февруари и март на ЕС и ще продължим да увеличаваме производствените обеми", добави говорителката, без да споменава конкретни количества.

"Представители на AstraZeneca обявиха закъснения в доставката на ваксини спрямо предвижданията за първото тримесечие на годината", написа в Туитър европейската комисарка по здравеопазване Стела Кириакидис.

"ЕК и страните членки изразяват дълбокото си недоволство по този въпрос. Настоявахме за точен график на доставките на базата, на който страните членки да планират ваксинационните си програми, при условие че бъде разрешено пускането на пазара на ваксината", допълни тя.

Предимството на ваксината на AstraZeneca е това, че е по-евтина за произвеждане в сравнение с конкурентите си. Тя е по-лесна за складиране и транспортиране. Ваксината на AstraZeneca е с вирусен вектор, която взима за основа друг вирус (аденовирус на шимпанзе), трансформиран и адаптиран, за да се бори с Covid-19.

ЕС има сделка за закупуването на най-малко 300 милиона дози от AstraZeneca с опция за допълнителни 100 милиона дози. Компанията се е ангажирала да достави над 3 милиарда дози по света.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус