Астронавт агитира от Космоса да се гласува на изборите за ЕП

Астронавтът от Европейската космическа агенция Франк де Вине от Белгия, който изпълнява шестмесечна мисия на борда на Международната космическа станция, призова европейците да гласуват на предстоящите избори за депутати в Европейския парламент, съобщи пресслужбата на парламента в сряда.

Това първо по рода си предизборно послание от Космоса е резултат на обща инициатива между Европейския парламент, Европейската космическа агенция и самия Франк де Вине.

Астронавтът съобщи, че ще гласува чрез пълномощник, така че няма да пропусне европейските избори, докато е в Космоса. "Надявам се, че вие също ще гласувате независимо къде се намирате и какви са вашите политически възгледи", заяви белгийският космонавт, който миналата седмица отлетя в Космоса от космодрума в Байконур (Казахстан).

"Използвай своя глас", зове той в посланието от Международната космическа станция.

Франк де Вине е първият астронавт на Европейската космическа агенция, който ще е командир на Международната космическа станция от октомври т.г. до завръщането на Земята месец по-късно.

"Фактът, че ще бъда европейският командир на Международната космическа станция е чудесен пример какво европейците могат да постигнат, когато работят заедно. Изборите са важни, защото ЕС подобрява много елементи от нашето всекидневие - от защитата на околната среда, правата на потребителите, сигурността на транспорта до свободното движение на хората. Европа се грижи за благосъстоянието на своите граждани, посочва той в своето космическо предизборно послание", казва още астронавтът.

Споделяне

Още от Европа