Астрономи откриха най-старата известна галактика

Откритата галактика

Учени от Калифорнийския институт по технологии са открили нова галактика, която е на възраст 13.2 млрд. години. Това я прави най-старата и отдалечена галактика, известна досега на хората, и поставя под въпрос досегашните представи за произхода и възрастта на звездите и галактиките.

Новооткритата галактика се казва EGS8p7. Ако се потвърди, че тя действително е на тази възраст, това означава, че e едва 600 млн. години по-млада от самата Вселена, според сегашните научни представи.

Космолозите смятаха досега, че галактиките са се образували от 500 милиона до около 1 млрд. години след Големия взрив. Откритието на EGS8p7 е изненада, защото на теория откриването на галактика толкова скоро след т.нар. Голям взрив се смяташе за почти невъзможно.

Според досегашния доминиращ космологичен модел, в първите 1 милиард години след Големия взрив пространствата са били изпълнени с водородни облаци, които абсорбират радиацията и правят тези галактики напълно невидими. Това е т,нар. хоризонт на събитията за създадените от човека уреди.

Учените имат няколко предположения защо са успели да видят EGS8p7. Първото е неравномерно "облачно покритие", което на места не е толкова плътно и позволява виждането на някои галактики. Освен това в EGS8p7 може да има множество много горещи звезди, които също да улесняват виждането на галактиката.

Споделяне

Още от Общество