"Атака" договорили с БСП и ДПС режисираното си отсъствие от НС, но оставали четирима депутати за "резерв"

Волен Сидеров стана за смях в Брюксел, където никой не е пожелал да се срещне с групата му

"Атака" договорили с БСП и ДПС режисираното си отсъствие от НС, но оставали четирима депутати за "резерв"

Воаяжът на депутатите от "Атака" до Брюксел по всичко личи, че е бил договорено с БСП и ДПС режисирано мероприятие, целящо да осуети участието на националистите във вота на недоверие към кабинета, внесен от ГЕРБ. "Заверата" бе потвърдена в петък пред Mediapool от представители на мнозинството, които признаха, че макар цялата парламентарна група на "Атака" да е изпратила до ръководството на Народното събрание (НС) писма, че ще отсъстват от заседанията поради пътуване до Брюксел, четирима от депутатите на Волен Сидеров са останали в София, за да бъдат ползвани при нужда като "отряд за бързо реагиране".

Отделно от това базираното в Брюксел електронно издание EurActiv разкри, че депутатите от "Атака", които са в белгийската столица и заради "важната" визита и затова пропуснаха вота на недоверие в НС, не са били приети от нито един евродепутат. Те пристигнали там на 27 септември, придружени от телевизионен екип на партийната телевизия "Алфа", но не са успели да влязат в Европарламента, тъй като никой не се съгласил да се срещне с тях. Официалният повод за визитата е да протестират срещу германския евродепут Дорис Пак (Европейска народна партия), която ги нарече "ксенофобска и антиевропейска организация".

Волен Сидеров не искал да се "спекулира" с подкрепата му за управлението

Както научи Mediapool, за Брюксел не са заминали народните представители Димитър Аврамов, Маргарита Николова, проф. Станислав Станилов и Явор Нотев.

В четвъртък вечер от Брюксел се е прибрал и съпартиецът им Венцислав Лаков, който, по думите на представители на мнозинството, вече също бил "на линия".

По неофициална информация по този начин било договорено "Атака" да не участва във внесения от ГЕРБ вот на недоверие. Лидерът на партията Волен Сидеров не желаел да гласува дори "въздържал се", за да не се спекулирало с тази тема в медиите. Четиримата обаче останали в България "за всеки случай".

Въпреки това било преценено, че при поведението на ГЕРБ около вота на недоверие е по-разумно останалите тук националисти да не се явяват в парламента. "Нищо толкова страшно не се е случило в крайна сметка. "Атака" трябва да си вдигнат малко цената, което не означава, че правителството ще падне. Другата седмица всичко ще е наред", твърди депутат от БСП.

Това означава, че и през трите дни, в които НС не можеше да събере кворум да заседава заради демонстративния бойкот на ГЕРБ, целящ да докаже зависимостта на БСП и ДПС от "Атака", управляващите са имали възможност да осигурят работата на НС с останалите тук атакисти, но са предпочели да разиграват процедурни трикове и шашми с опозицията.

Никой не пожелал да се срещне с делегацията на Сидеров в Брюксел

В публикацията си за "важната" визита на атакистите онлайн изданието EurActiv пише, че "български екстремисти" са направили "роудшоу" в Брюксел. След като никоя от представените в Европейския парламент (ЕП) партии не изявила желание да се срещне с тях, хората на Сидеров, придружени от екип на рупора на "Атака" - телевизия "Алфа", не са били допуснати в сградата на ЕП.

Говорител на Ханес Свобода, лидер на групата на социалистите и демократите (ПЕС), заявил пред EurActiv, че след като ПЕС е отказала да се срещне с депутатите на "Атака", те странно защо са ги помолили да им уредят среща с ЕНП. Български дипломати са разкрили, че също са получили искане от "Атака" да им организират срещи с официални представители в Брюксел, но са го отклонили като "недопустимо". Няма практика официални правителствени представители да организират срещи на политически партии.

"Атака" би могла да използва помощ от двамата евродепутати, които през 2009 г. бяха избрани с нейната листа - Слави Бинев и Димитър Стоянов, но и с двамата Волен Сидеров е в лоши отношения. След като не успели да се уредят със среща, депутатите от "Атака" пристигнали пред ЕП, но успели само да пуснат писмо в пощенската кутия на една от сградите. Според депутата от "Атака" Десислав Чукалов в писмото се призовава Дорис Пак да се извини. До ЕП е изпратен и документ, наречен "Планът на Сидеров", който е своеобразен манифест на "Атака". Чуколов заявил, че очаква ЕП да каже има ли в него някакви расистки или ксенофобски идеи

Говорител на лидера на групата на ПЕС в Европарламента Ханес Свобода коментира пред ЕурАктив, че социалистите са отказали да приемат "Атака". Тогава последвала доста изненадваща молба от делегацията на Сидеров - ПЕС да им съдейства за среща с ЕНП.

Български дипломати са разкрили, че също са получили искане от "Атака" да им организират срещи с официални представители в Брюксел, но са го отклонили като "недопустимо" по простата причина, че няма практика официални правителствени представители да организират срещи на политически партии.

Националистите биха могли да използват за тази цел някои от двамата евродепутати, излъчени от партията през 2009 г. - Слави Бинев или Димитър Стоянов. Сидеров обаче сериозно влоши отношенията си с тях преди време. Така пред националистите остана единствено възможността да пуснат писмо в пощенската кутия на една от сградите на ЕП.

До ЕП е изпратен и "Планът на Сидеров", който е своеобразен манифест на "Атака". Депутатът от "Атака" Десислав Чуколов заявил, че очаква ЕП да каже има ли в него някакви расистки или ксенофобски идеи.

Преди ден той и колегите му бяха питани от български кореспонденти в Брюксел с кого са се срещали, но конкретен отговор така и не бе даден, а всички въпроси бяха отклонявани с обясненията, че имат "важни срещи".

Волен Сидеров обяви, че предстои такава "предварително планирана" визита малко след като ГЕРБ внесоха вота на недоверие (19 септември).

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?