"Атака" и сините се сринаха до историческия си минимум

Сидеров спира да подкрепя правителството, СДС "съхранили" позиции

Снимки: БГНЕС

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров обяви, че спира да подкрепя правителството на ГЕРБ и обвини медиите за лошото си представяне на президентските избори, а кандидатът на "Съюза на десните сили" за вицепрезидент Емануил Йорданов обясни, че "позицията на десницата е била съхранена".

На първия тур на изборите тази неделя Сидеров печели между 3.6-4.2% от гласовете, според прогнозни данни. Това е най-слабият резултат на "Атака" досега. СДС бележи исторически провал на тези избори. Резултатът на кандидата на "Съюз на десните сили" (СДС и ОДС) Румен Христов е между два и три процента.

Сидеров спечели 597 175 гласа (21.5%) на президентски избори през 2006 година, което го прати на балотаж срещу Георги Първанов, който той загуби. В първите си коментари след вота той обясни, че "Атака" прекратява подкрепата си за правителството и обвини националните телевизии, че не са му дали възможност да влезе в дебат с нито един от водещата тройка Росен Плевнелиев, Ивайло Калфин и Меглена Кунева. По думите му това се е случило и през 2006 г.

"Сега Първанов си отива, но първановщината е абсолютно жива”, каза Сидеров. Според него Росен Плевнелиев "става за келнер и за салонен управител, но не и за президент".

"ГЕРБ е купила цели градове и това е гавра с българските избиратели", обясни лидерът на "Атака". Той обяви, че неговата партия няма да гласува в подкрепа на ГЕРБ при бъдещи вотове на недоверие срещу правителството на Бойко Борисов.

Сидеров отбеляза, че той и партията му са били коректни към Бойко Борисов и ГЕРБ, докато Борисов е отговорил на коректното поведение на "Атака" с некоректност. Той обвини управляващата партия, че е тръгнала по пътя на националното предателство. Лидерът на "Атака" допълни, че "занапред поведението му ще бъде като на български националист, който е имал широтата и доброжелателното виждане да даде година-две възможност на управлението на ГЕРБ да поеме по линията на националния интерес".

"Това, че ГЕРБ купиха медии, социолози, цигани и цели групи и градове, е поредната гавра с българската демокрация. ГЕРБ с 50 млн. си купи изборите - купи медиите, социолозите и 32 рекламни агенции", каза Сидеров.

Това негово твърдение по-късно бе отхвърлено от премиера Бойко Борисов.

Сидеров определи Росен Плевнелиев и Ивайло Калфин като "фалшиви", "надути" и дори ги сравни със "секс кукли".

Кандидатът за вицепрезидент на "Съюза на десните сили" (СДС, ОДС) Емануил Йорданов заяви, че не е доволен от резултатите, "особено на президентските избори".

Той коментира, че позицията на десницата е била съхранена на изборите като цяло, но резултатите показват, че "трябва да се работи много по-сериозно, за да може на следващите парламентарни избори десните да се представят по-добре". Емануил Йорданов подчерта, че десните ще имат много кандидати за кметове на балотаж в страната.

"Никой не е иззел дясното от СДС. ГЕРБ е една политическа формация, която ще отшуми съвсем скоро. След няколко години в България ще има само един ГЕРБ и това ще е гербът на републиката", обясни Емануил Йорданов.

Президентската двойка с Румен Христов – Емануил Йорданов, която бе подкрепена от партиите от новото ОДС на Стефан Софиянски, Евгений Бакърджиев, Любен Дилов-син и пр. с цел да бъдат изолирани Демократи за силна България (ДСБ) на Иван Костов, събира между 2.2 и 2.5% от гласовете в национален мащаб.

Синята коалиция имаше 285 662 гласа или 6.76% на парламентарните избори, когато на изборите СДС и ДСБ се явиха като "Синята коалиция".

Още по темата
Още от Избори 2011