"Атака" иска да купим руски изтребители

БСП размисли и ще подкрепи военните сделки, въпреки че ги смята за предрешени

"Атака" иска да купим руски изтребители

Парламентът е на път да одобри на първо четене многомилионните военни проекти за покупка на изтребители и бронирани машини, след като ГЕРБ, БСП и ДПС обявиха в четвъртък, че ще ги подкрепят. Очаква се те да получат и подкрепата на "Обединени патриоти", въпреки че от "Атака" оспориха проекта за нов тип изтребители по време на дебата преди гласуването, което остана за петък. 

Въпреки че само преди два дни депутатите от БСП гласуваха "въздържал се" при обсъждането на проектите в парламентарната военна комисия, сега те обявиха, че ще ги подкрепят. 
 
В същото време обаче те заподозряха, че проектът за нов тип изтребители е предопределен отсега и изразиха много резерви и към този за бронираните машини. 
 
Очаква се депутатите от партията на Веселин Марешки да гласуват срещу военните разходи, след като в аванс поискаха мораториум върху тях и референдум за излизането от НАТО. 
 
Двата проекта са на обща стойност над 3.2 млрд. лева с ДДС, а до седмици се очаква МО да подготви и проекта за купуването на два нови патрулни кораба, който с ДДС ще се доближи до 1 млрд. лева. 
 
"Атака" иска руски изтребители 
 
Позицията на "Атака", която е коалиционен партньор на военния министър Красимир Каракачанов в "Обединени патриоти", остава под съмнение, след като депутатът от партията Десислав Чукалов критикува остро проекта за нов тип изтребители.
 
Той оспори мотивите на проекта и попита защо се изключва придобиването на руски изтребители, които щели да излязат по-изгодно за България. 
 
"Излиза, че ще купим самолети, защото в Сирия има война срещу ИД и Украйна води война срещу собствения си народ. Ние ще се включим в тези конфликти ли?", каза Чуколов. 
 
Той разви и добре познатата теза, че тези средства биха могли да бъдат насочени към пенсионерите. 
 
Очаквано съпартийците на военния министър Красимир Каракачанов подкрепиха проектите. 
 
Борис Вангелов от "Обединени патриоти" успокои, че двата проекта, които ще се плащат разсрочено, няма да затруднят финансово България. 
 
Владимир Тошев от ГЕРБ пък попита Чукалов как точно руснаците могат да ни осигурят техника, съвместима със стандартите на НАТО. Колегата му от "Атака" отговори, че могат.
 
БСП с подозрение, че проектът е нагласен
 
Кольо Милев от БСП подкрепи модернизацията по принцип, но критикува остро двата проекта. 
 
По думите му се "чувства лобиране за определен тип самолет". Още по време на дебата във военната комисия от БСП се позоваха на медийна информация, че проектът е предрешен.
От там визират коментарите, че фаворит е предложението на Израел за изтребители втора ръка F 16. 
 
"Ще подкрепим тези проекти, въпреки че и двата имат много слабости и минуси", каза генералът от резерва Милев.
 
Колегата му Петър Витанов посочи, че двата проекта нямат обща структура. Освен това проектът за самолетите е много детайлно разписан, а за бронираните машини е в телеграфен стил.
 
В крайна сметка от БСП обявиха, че ще подкрепят проектите, но си запазват правото отново да преосмислят позицията си. 
 
По-рано лидерът на БСП Корнелия Нинова се обяви срещу увеличаването на разходите за отбрана, но въпреки това депутати от БСП открито подкрепяха проектите за нова техника.
 
ГЕРБ и ДПС – подкрепа без условия
 
Основните защитници на двата проекта бяха депутатите от ГЕРБ и ДПС. 
 
Председателят на парламентарната военна комисия Константин Попов (ГЕРБ) посочи емоционално, че депутатите трябва да одобрят проектите или ще бъдат забравени от историята.
 
"Армията ни трябва да бъде модерна. Имаме задължения към нея, тя ни пази. Хората в армията искат нова бойна техника. Те са отговорни пред държавата, пред която са се клели. Призовавам да бъдем отговорни поне колкото тях“, каза Константин Попов.
 
Симеон Симеонов от ДПС коментира, че трябва да се спре противопоставянето на секторите на отбраната и здравеопазването, което определи като "евтин популизъм". 
 
И Попов, и Симеонов са генерали от резерва и бивши началници на отбраната. 
Споделяне

Още по темата

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?